Posts Tagged ‘ Delicatessen ’

Ντολμαδάκια, σαρμαδάκια ή γιαπράκια – γιαλαντζί, σε Ελλάδα & Τουρκία

1 Ιουνίου 2014
By
Ντολμαδάκια, σαρμαδάκια ή γιαπράκια – γιαλαντζί, σε Ελλάδα & Τουρκία

Αυτή η συνταγή είναι πολύ αγαπημένη και δουλεμένη στην τελευταία λεπτομέρεια, λόγω επαναλήψεων. Υλικά (για 120 ντολμαδάκια): 400γρ αμπελόφυλλα, έτοιμα για τύλιγμα Για τη γέμιση 500γρ ρύζι καρολίνα 500γρ καθαρισμένο ξερό λευκό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ 60μλ ελαιόλαδο 1 κουταλιά γλυκού αλάτι χοντρό 100γρ μαύρη σταφίδα και κουκουνάρι 1 κούπα ψιλοκομμένα μυρωδικά (μάραθο ή άνιθο)...

Read more »

Οι γιαννιώτικοι κουραμπιέδες της Βίκυς – απλά τέλειοι!!!

13 Δεκεμβρίου 2013
By
Οι γιαννιώτικοι κουραμπιέδες της Βίκυς – απλά τέλειοι!!!

Υλικά για 60 κουραμπιέδες (νομίζω:) 500γρ βούτυρο 2 κουταλιές σούπας ψιλή ζάχαρη 30μλ ούζο μια πρέζα αλάτι 1 αυγό μέτριο 100γρ αμύγδαλα 1/2 κουταλιά σούπας κοφτή baking powder 450-500γρ αλεύρι για όλες χρήσεις Προετοιμασία: Αφήστε όλα τα υλικά εκτός ψυγείου για 3ώρες. Αν έχετε κρυσταλική ζάχαρη (κοινή) τρίψτε τη λίγο στο ... Διαβάστε ολόκληρη...

Read more »

Κολοκυθοκεφτέδες με πουρέ κολοκυθιού – στην ταβέρνα Κατερίνα

1 Αυγούστου 2013
By
Κολοκυθοκεφτέδες με πουρέ κολοκυθιού – στην ταβέρνα Κατερίνα

Υλικά: 1 κιλό κολοκύθια πράσινα 1 φλυτζάνι τριμμένο τυρί, μισό κεφαλοτύρι, μισό γραβιέρα 1 φλυτζάνι φρυγανιά από σπασμένα παξιμάδια ή προζυμένιο ψωμί 1 αυγό 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη 2 κουταλιές σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο 1/2 κουτάλι γλυκού κίμινο αλάτι και πιπέρι Εκτέλεση Βράστε τα κολοκύθια και αφήστε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν και να κρυώσουν τελείως....

Read more »

Η γιαννιώτικη κοτόπιτα της κυρίας Αλκινόης

29 Ιανουαρίου 2013
By
Η γιαννιώτικη κοτόπιτα της κυρίας Αλκινόης

Σήμερα, ένιωσα πως μου παρέδωσαν ένα κομμάτι από την πολιτιστική κληρονομιά της Ηπείρου. Οι ηπειρώτικες πίτες είναι διάσημες για το φύλλο τους, λεπτό, μεταξένιο, τραγανό, καλύπτει λάχανα (χόρτα), κρέατα, ρύζια, κρέμες. Οι γυναίκες που ξέρουν, ανοίγουν τα φύλλα πολύ λεπτά, ένα ένα, με θαυμαστή ταχύτητα και ικανότητα. Από τότε που η κόρη μου μετακόμισε...

Read more »

Τάρτα μανιταριών με καρύδια και μπλε τυρί – με ζύμη άμεσης χρήσης

28 Ιανουαρίου 2013
By
Τάρτα μανιταριών με καρύδια και μπλε τυρί  – με ζύμη άμεσης χρήσης

Εντυπωσιακή και πολύ νόστιμη τάρτα, με σπιτική τραγανή ζύμη, που σερβίρεται στο τραπέζι σε μία ώρα. Η ζύμη είναι διαφορετική, γίνεται στην κατσαρόλα με ένα κουτάλι, δεν θέλει ψυγείο για να κρυώσει, απλώνεται όπως είναι ζεστή, πανεύκολα, με τα χέρια και ψήνεται αμέσως. Όσο ψήνεται η τάρτα άδεια, ετοιμάζουμε τα μανιτάρια και το μίγμα...

Read more »

Η βασιλόπιτα μουσελίνα – της θείας Πιπίτσας από την Σάμο

27 Δεκεμβρίου 2012
By
Η βασιλόπιτα μουσελίνα – της θείας Πιπίτσας από την Σάμο

Αγαπώ πολύ τις γυναίκες που αναγνώρισαν την αξία μιας συνταγής, την τίμησαν στα οικογενειακά τους τραπέζια και την παρέδωσαν σε αγαπημένα χέρια, για να συνεχιστεί το ταξίδι της, από γενιά σε γενιά. Η θεία Πιπίτσα έζησε και δημιούργησε τα χρόνια του 1950, στη Σάμο. Τα χρόνια που η ελληνική κουζίνα δεχόταν επιρροές από Ανατολή...

Read more »

Χριστουγεννιάτικο δέντρο – με έτοιμο τσουρέκι pandoro

20 Δεκεμβρίου 2012
By
Χριστουγεννιάτικο δέντρο  – με έτοιμο τσουρέκι pandoro

Πέρσι είχα δει αυτήν την συνταγή στο περιοδικό Taste Italia. Το Pandoro είναι παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο τσουρέκι σκέτο, ψημένο σε φόρμα με σχήμα αστεριού. Δεν έχει σταφίδες και γλασέ φρούτα που έχει το Panettone, το οποίο είναι επίσης χριστουγεννιάτικο τσουρέκι σε μορφή στρογγυλής μπόμπας. διαβάστε περισσότερα Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή στο: TasteFULL

Read more »

Χριστουγεννιάτικες μπάλες μαρέγκας – με φυστίκια και κράνμπερις

17 Δεκεμβρίου 2012
By
Χριστουγεννιάτικες μπάλες μαρέγκας  – με φυστίκια και κράνμπερις

Έτσι συμβαίνει σε μένα τα τελευταία χρόνια. Τα Χριστούγεννα εμφανίζονται ξαφνικά στη στροφή. Ενώ δουλεύω γι'αυτά, δοκιμάζω, γράφω, προετοιμάζομαι, το δικό μου σπίτι μένει πάντα πίσω. Ξαφνικά καταλαβαίνω πως μέσα από τις απαντήσεις στα δικά σας σχόλια, τις σκέψεις για τις δικές σας γιορτές, έχω ξεχάσει να οργανώσω τις δικές μου γιορτές. Ξαφνικά θέλω...

Read more »

Μανιτάρια Stroganoff – το γρήγορο πιάτο των γαλλικών bistro

26 Νοεμβρίου 2012
By
Μανιτάρια Stroganoff  – το γρήγορο πιάτο των γαλλικών bistro

Αυτή είναι η πιο γρήγορη και χορταστική παρασκευή με μανιτάρια, που μπορείτε να φτιάχνετε. Η κρεμώδης σάλτσα συνοδεύει πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι ή ψητό κρέας ή απλά σκεπάζει μια μεγάλη φέτα χωριάτικο ψωμί ολικής άλεσης για ένα απλό και χορταστικό γεύμα. Συχνά τα συνοδεύω με απλό πουρέ πατάτας, χωρίς βούτυρο και λάδι. διαβάστε περισσότερα Διαβάστε...

Read more »

Τα μυστικά της καλής σπανακόπιτας της κυρίας Άννας

29 Οκτωβρίου 2012
By
Τα μυστικά της καλής σπανακόπιτας της κυρίας Άννας

Οι χορτόπιτες είναι οι βασικότερες πίτες στην Ελλάδα, με παραλλαγές σε κάθε τόπο, τόσο στη γέμιση όσο και στο φύλλο. Η σπανακόπιτα είναι η πίτα που έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας και είναι συνώνυμη του ελληνικού φαγητού, παρέα με το μουσακά, την ελληνική σαλάτα και το σουβλάκι. διαβάστε περισσότερα Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή...

Read more »

Η τυρόπιτα της κυρίας Άννας – με σπιτική μακεδονική σφολιάτα

11 Οκτωβρίου 2012
By
Η τυρόπιτα της κυρίας Άννας  – με σπιτική μακεδονική σφολιάτα

Η κυρία Άννα Βαφειάδη Ρεφανίδη είναι η ψυχή του ξενοδοχείου Refanidis στα Κάτω Πορόϊα. Να μην αδικήσω τον σύζυγό της, τον κύριο Γιάννη, γιατί το ξενοδοχείο τους είναι στολίδι για την περιοχή και θέλει πολύ δουλειά και από τους δύο για να λειτουργεί σωστά. Όμως, η ψυχή παραμένει στην κουζίνα, γι'αυτό μια καλή μαγείρισσα...

Read more »

Μαρμελάδα δαμάσκηνο με λοβό βανίλιας και μοσχολέμονο

2 Οκτωβρίου 2012
By
Μαρμελάδα δαμάσκηνο με λοβό βανίλιας και μοσχολέμονο

Λοβό βανίλιας δεν έχω μάθει να χρησιμοποιώ συχνά στην κουζίνα μου. Τα καψουλάκια τεχνητής βανίλιας ήταν αγαπημένα παιχνίδια για μένα. Τα μάζευα από την κουζίνα της μαμάς μου και τα έφερνα στη δική μου παιδική κουζίνα. Μετά τα έφερνα στα συρτάρια μου και αρωμάτιζα τα τετράδιά μου. Μετά αναζήταγα τη μυρωδιά της βανίλιας σε...

Read more »

Συκόπαστο ή συκοπάστελο – με φρέσκα σύκα

29 Σεπτεμβρίου 2012
By
Συκόπαστο ή συκοπάστελο – με φρέσκα σύκα

Εχω ξεκινήσει από το κυδωνόπαστο. Για μένα, το κυδωνόπαστο δεν είναι άλλο ένα γλυκό στο τραπέζι, αλλά ένας τρόπος συντήρησης του φρούτου. Επίσης, είναι από τα ωραιότερα συνοδευτικά των τυριών, όλο το χειμώνα. Μπαστουνάκια ή κεφαλάκια κυδωνόπαστου είναι τα πιο πολυτελή χριστουγεννιάτικα δώρα για μένα. διαβάστε περισσότερα Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή στο: TasteFULL

Read more »

Μαρμελάδα σύκο – με λιαστό κρασί και πορτοκάλι

16 Σεπτεμβρίου 2012
By
Μαρμελάδα σύκο  – με λιαστό κρασί και πορτοκάλι

Νομίζω πως αυτή είναι η χαμηλότερη περιεκτικότητα μαρμελάδας σε ζάχαρη που έχω κατέβει ποτέ. 30%. Η αλήθεια είναι πως το σύκο έχει τέτοια ζελατινώδη σύσταση (κάνει το πιο εύκολο να στεγνώσει fruit leather) που μπορεί να "δέσει" με ελάχιστη ζάχαρη. Ενα πολύ πετυχημένο πάντρεμα με το σύκο κάνει η μαστίχα, προσθέτοντάς την κοπανισμένη με...

Read more »