Posts Tagged ‘ Φαγητά ’

Χωριάτικη «κόκκινη» μακαρονάδα με αθότυρο

19 Ιουλίου 2013
By
Χωριάτικη «κόκκινη» μακαρονάδα με αθότυρο

Ένα κυριακάτικο πιάτο εποχής! Υλικά: 1 κιλό κρέας για μαγειρευτό 5-6 ντομάτες ώριμες (να βγει 1,5 περίπου βαθύ πιάτο πολτός) Αλάτι Πιπέρι ½ -3/4 κούπας ελαιόλαδο (ανάλογα με το πόσο λιπαρό είναι το κρέας) 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ¼ κούπας κρασί ½ κιλό μακαρόνια (σε όποιο πάχος μας αρέσουν) Ξερό αθότυρο Επί το έργον:...

Read more »

Παλαμίδα σαβόρε

28 Ιουνίου 2013
By
Παλαμίδα σαβόρε

Η παλαμίδα (και όχι μόνο ) σε μια μυρωδάτη πεντανόστιμη σάλτσα! Το δεντρολίβανο , το αρισμαρί όπως το λέμε στην Κρήτη,  είναι από τα αγαπημένα μυρωδικά της κουζίνας μας. Σε ψητά και σε τηγανητά Υλικά: Παλαμίδα ή άλλο ψάρι  (το δικό μου ήταν 700 γραμμάρια, χωρίς το κεφάλι) Αλεύρι για το αλεύρωμα της...

Read more »

Συκωτάκια αλά Βενετσιάνα

7 Μαρτίου 2013
By
Συκωτάκια αλά Βενετσιάνα

ΥΛΙΚΑ 1 1/2 κιλό συκώτι μοσχαριού 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι 2 χούφτες μαϊντανός ψιλοκομμένος Λίγο κρασί Αλάτι-πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Κόβουμε το συκώτι σε μικρά κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι να κάψει για λίγο. Ρίχνουμε τα  .... Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή στο: Syntagies.gr

Read more »

Ψάρια μαρινάτα

20 Φεβρουαρίου 2013
By

Μπαρμπούνια ή γόπες ή φρίσσες ή σαβρίδια ή ό,τι ψάρι διαθέτουμε τέλος πάντων... Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη τοπική ελληνική κουζίνα που να χρησιμοποιεί τόσο πολύ το αρισμαρί (δεντρολίβανο) όσο η κουζίνα της Κρήτης. Και δεν εννοώ σε συνταγές σύγχρονες, αυτές που λέμε της «δημιουργικής κουζίνας», αλλά σε παραδοσιακές και καθιερωμένες από χρόνια… Η...

Read more »

Πατάτες με κιμά!

11 Φεβρουαρίου 2013
By
Πατάτες με κιμά!

από τη Συνεργάτιδα μας Διαχειρίστρια του http://okosmostisgeusis.blogspot.gr/Σωτάρετε ½ κιλό κιμά και 1 μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι με 2 κουταλιές σούπας βούτυρο. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και ½ φλυτζάνι τσαγιού κρασί άσπρο. Σιγοψήστε τον κιμά για ½ ώρα. Κόψτε 1½ κιλό πατάτες και βάλτε τις σε σειρά σε μικρό ταψί, με τον κιμά ανάμεσα. Ρίξτε 1 φλυτζάνι...

Read more »

ΚΙΜΑΣ ΡΟΛΟ ΞΑΝΑ, αλλά με Προσιούτο!

3 Φεβρουαρίου 2013
By
ΚΙΜΑΣ ΡΟΛΟ ΞΑΝΑ, αλλά με Προσιούτο!

από :  Εδώ Και ένα "κρεατικό" με κιμά, ίδιο με αυτό που έκανα ΕΔΩ, με την διαφορά ότι............σήμερα, αντί για παριζάκι, έβαλα Ελληνικό Προσιούτο, σε λεπτές φέτες και τύλιξα με αυτό, ... Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή στο: Η αίσθηση της γεύσης

Read more »

Μουσακάς!

2 Φεβρουαρίου 2013
By
Μουσακάς!

Υλικά :2 κιλά μελιτζάνες 1 κιλό κύμα πρόβιο (εάν δεν βρείτε 750 γρ. βοδινό και 250 γρ. χοιρινό)1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό τριμμένο στο τρίφτη 150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάταΕλαιόλαδο Αλάτι και πιπέρι Εκτέλεση :Κόβουμε της μελιτζάνες σε φέτες στενόμακρες και τις τηγανίζουμε, μετά το τηγάνισμα τις τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει...

Read more »

Παστός μπακαλιάρος πλακί στο φούρνο με πατάτες

24 Ιανουαρίου 2013
By

Οι συνταγές με παστό  μπακαλιάρο είναι αμέτρητες.  Αποτελεί  ένα από τα πιο συνηθισμένα παστά ψάρια στο εδεσματολόγιο πολλών περιοχών .  Τα σκήπτρα στο πλήθος των συνταγών με μπακαλιάρο λέγεται ότι κρατούν η Πορτογαλία και η Ισπανία γιατί  το εμπόριό του ελεγχόταν  για αιώνες από τις χώρες αυτές και είχε ενταχθεί δυναμικά στη διατροφή τους....

Read more »

Ισπανική παέγια!

21 Ιανουαρίου 2013
By
Ισπανική παέγια!

Συνταγες για ολα τα γουστα! Συνταγη για 6 ατομαΥλικά:300γρ. ψιλοκομμένη ντομάτα σε κονσέρβα, με το χυμό της 300γρ. ζωμό κοτόπουλου 1 φλιτζάνι κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 2 κουταλάκια του γλυκού ρίγανη 1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκούμη (ινδικό μπαχαρικό) 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα 1/4 κουταλάκι του γλυκού κόκκινη καυτερή...

Read more »

Λαχανόρυζο: η ταπεινή εναλλακτική εκδοχή των λαχανοντολμάδων

16 Ιανουαρίου 2013
By

Απλό  και οικονομικό πιάτο της εποχής. Ο συνδυασμός οσπρίων και λαχανικών με ρύζι δίνει πάντα νόστιμα, υγιεινά και χορταστικά πιάτα. Στην κρητική κουζίνα είναι πολύ συνηθισμένος ο συνδυασμός φασόλια-ρύζι (φασουλόρυζο), φακές –ρύζι (φακόρυζο)  και ρεβύθια-ρύζι (ρεβυθόρυζο). Με τα λαχανικά, συνηθέστεροι είναι οι συνδυασμοί πράσα-ρύζι (πρασόρυζο), σπανάκι-ρύζι (σπανακόρυζο) , λάχανο-ρύζι ( Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή...

Read more »

Κοτόπιτα

11 Ιανουαρίου 2013
By
Κοτόπιτα

Περιγραφή: Λοιπόν σήμερα θα σας παρουσιάσω μια πολύ πολύ νόστιμη συνταγή για κοτόπιτα, συνταγή που πήρα από την πεθερά μου και την έχω φτιάξει πολλές φορές, καθώς μας αρέσει πάρα μα πάρα πολύ. Υλικά: 1 πακέτο σφολιάτα 1 πιπεριά κόκκινη 1 πιπεριά κίτρινη 2- 3 καρότα 2 στήθη κοτόπουλο 1 ξερό κρεμμύδι 250...

Read more »

Δωρεάν φαγητό, κατευθείαν από τη φύση!

1 Ιανουαρίου 2013
By
Δωρεάν φαγητό, κατευθείαν από τη φύση!

Στα δύσκολα χρόνια που ζούμε και στα δυσκολότερα που έρχονται καλό είναι να θυμηθούμε μερικές πρακτικές που ακολουθούσαν με σοφία οι...γιαγιάδες μας τα χρόνια που τα λεφτά ήταν λιγοστά και οι καθημερινές ανέσεις, σχεδόν ανύπαρκτες .Στην εποχή που αναφερόμαστε, είναι σίγουρο ότι δεν θα βρούμε σούπερ μάρκετ σε κάθε γειτονιά της Αθήνας, ούτε ταχυφαγεία...

Read more »

Χριστουγεννιατικη παπια με αρωμα εσπεριδοειδων!

24 Δεκεμβρίου 2012
By
Χριστουγεννιατικη παπια με αρωμα εσπεριδοειδων!

Συνταγες για ολα τα γουστα!Συνταγή για 8-10 άτομαΥλικά:4-5kg πάπια (κατά προτίμηση φρέσκια)3 λεμόνια φρέσκα2 λάιμ, φρέσκαΧυμό από ένα πορτοκάλι1 κουταλιά της σούπας φρέσκο τζίντζερ, περασμένο στο τρίφτη1 χούφτα από κλωναράκια μαϊντανού, θυμάρι και φασκόμηλολίγο ελαιόλαδο, για ψήσιμο, προαιρετικά3 κουταλιές της σούπας μέλι1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέριΕκτέλεση:Περνούμε από τρίφτη...

Read more »

Ντολμάδες με γούλα (σέσκουλα) και γέμιση κιμά ή μπακαλιάρου

18 Δεκεμβρίου 2012
By

Τα σέσκουλα στην Κρήτη τα λέμε γούλα. Δεν είναι ξεκάθαρο  αν είναι ΤΑ  γούλα ή Η γούλα. Απαντώνται και με τον ένα τύπο και με τον άλλο. Τα γούλα λοιπόν –εγώ έτσι τα λέω- είναι ένα καλλιεργημένο λαχανικό που προσθέτουμε σχεδόν πάντα στα γιαχνερά μας. Η ήπια ελαφρά ξινή γεύση τους  , νοστιμίζει τις  χορτόπιτες και...

Read more »