Posts Tagged ‘ Παραδοσιακές ’

Βασιλόπιτα πολύ αφράτη

30 Δεκεμβρίου 2015
By
Βασιλόπιτα πολύ αφράτη

Υλικά •    500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο •    220 γραμ. μαργαρίνη ή 1 φλυτζ. τσαγιού •    480 γραμ. ζάχαρη ή 2 φλυτζ. τσαγιού •    6 αυγά φρέσκα •    270 γραμ. γάλα φρέσκο ή 1 φλυτζ. τσαγιού •    1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού •    ξύσμα από 1 λεμόνι •    4 κουτ. γλυκού...

Read more »

Κουραμπιέδες με φυτίνη

18 Δεκεμβρίου 2015
By
Κουραμπιέδες με φυτίνη

Υλικά •    500 γραμ. φυτίνη (όχι λιωμένη) •    3 κουτ. σούπας μαργαρίνη (όχι λιωμένη) •    80 γραμ. ή 1 πιατέλο του καφέ ζάχαρη άχνη •    2 κρόκους αυγών •    1 κουτ. σούπας κοφτή μαγειρική σόδα •    3 βανίλιες •    χυμό από ½ λεμόνι •    80 - 100 γραμ. καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο •    800...

Read more »

Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου

13 Ιουνίου 2015
By
Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου

Τα τυροπιτάκια αυτά, τα έφτιαχνε η γιαγιά μου, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, μικρό κορίτσι ακόμα. Είναι η πιο απλή και κλασική συνταγή, με γάλα, γιαούρτι και φέτα, με τη μόνη διαφορά, ότι τότε η γιαγιά μου άνοιγε δικό της φύλλο και μάλιστα το έκανε ... Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή στο: Τα...

Read more »

Προζυμένιο ψωμί σε λαμαρίνα

13 Μαρτίου 2015
By
Προζυμένιο ψωμί σε λαμαρίνα

Προζυμένιο ψωμί σε λαμαρίνα  Υλικά •    600 γραμ. αλεύρι σκληρό (δυνατό) •    500 γραμ. αλεύρι μαλακό (άσπρο) •    250 γραμ. προζύμι δικό μας ή απ᾿ το φούρνο της γειτονιάς •    2½ - 3 κούπες νερό χλιαρό (περίπου) •    1 φακελάκι ξερή μαγιά (προαιρετικά) •    4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο •    1 κουτ. σούπας αλάτι •   ...

Read more »

Χυλοπίτες ή τουτουμάκια κοκκινιστά

1 Δεκεμβρίου 2014
By
Χυλοπίτες ή τουτουμάκια κοκκινιστά

Η γιαγιά μου τις έλεγε τουτουμάκια. Φτιαγμένες σούπα με κρεατόζουμο, είναι το νοστιμότερο, το καλύτερο και πιο υγιεινό πιάτο Υλικά •   1 φλυτζ. τσαγιού χυλοπίτες •   2 ώριμες ντομάτες στο μούλτι •   1 κουτ. σούπας γεμάτη πελτέ ντομάτας •   6 φλυτζ. τσαγιού ζωμό κρέατος, ή ίδια ποσότητα νερού •   1 κύβο κρεατικών (κοτόπουλο ή...

Read more »

Χωριάτικες δίπλες

7 Νοεμβρίου 2014
By
Χωριάτικες δίπλες

Υλικά •   200 γραμ. αλεύρι σκληρό (τύπου Μ) •   150 γραμ. αλεύρι μαλακό, για όλες τις χρήσεις •   ½ ποτ. κρασιού ελαιόλαδο •   1 κουτ. σούπας ξύδι •   1 ποτ. νερού περίπου, χλιαρό νερό •   ½ κουτ. γλυκού αλάτι •   αλεύρι για τα φύλλα •   ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνι ή μισό -...

Read more »

Σαρδέλες λαδολέμονο ψημένες στο ξύδι

28 Αυγούστου 2014
By
Σαρδέλες λαδολέμονο ψημένες στο ξύδι

Αν τις θέλουμε μαλακές και τρυφερές, μπορούμε να τις φτιάξουμε με τον τρόπο που σας δίνω παρακάτω και μέσα σε 24 - 48 ώρες. Υλικά • 25 σαρδέλες ή γαύρους • 1 κρασοπότηρο ξύδι από λευκό κρασί • ¾ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο • χυμό από 2 μεγάλα λεμόνια • 3 κουτ. σούπας μαϊντανό...

Read more »

Μαλεμπί – Μουχαλεμπί (Muhallebi)

13 Μαρτίου 2014
By
Μαλεμπί – Μουχαλεμπί (Muhallebi)

Ένα από τα πιο γνωστά και εύκολα Πολίτικα κρεμώδη γλυκά, που η γιαγιά μου το ᾿λεγε και σουτ μαλεμπισί. Στους πιο μεγάλους θα θυμίσει το "άνθος ορύζης" Υλικά •    1 λίτρο γάλα φρέσκο •    70 γραμ. ρυζάλευρο •    140 γραμ. ζάχαρη άχνη •    2 - 2½ κουτ. σούπας ροδόνερο ή ανθόνερο •    1...

Read more »

Μελομακάρονα πορτοκαλιού

24 Δεκεμβρίου 2013
By
Μελομακάρονα πορτοκαλιού

Τραγανά μέσα, με υπέροχη γεύση και άρωμα πορτοκαλιού. Με την παλιά συνταγή, με φρέσκο ελαιόλαδο, που τους δίνει ένα καταπληκτικό, πράσινο χρώμα και μοναδική γεύση. Μελομακάρονα πορτοκαλιού Υλικά •    270 γραμ. ή 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού •    80 γραμ. ή ½ κούπα ξύσμα πορτοκαλιού (ακέρωτο) •    460 γραμ. ή 2 κούπες ελαιόλαδο •    100...

Read more »

Καλαμαράκια κονσέρβας κοκκινιστά με κοφτό μακαρονάκι

12 Αυγούστου 2013
By
Καλαμαράκια κονσέρβας κοκκινιστά με κοφτό μακαρονάκι

Καλαμαράκια κονσέρβας κοκκινιστά με κοφτό μακαρονάκι Υλικά •    2 κονσέρβες καλαμαράκια •    400 γραμ. μακαρονάκι κοφτό μέτριο •    4 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και τριμμένες ή στο μούλτι •    2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα •    3 σκελίδες σκόρδο, ψιλομομμένες •    1 κουτ. σούπας γεμάτη ντοματοπελτέ •    ½ κούπα ελαιόλαδο •    1 κρασοπότηρο κρασί •    1 πρέζα ζάχαρη...

Read more »

Χωριάτικη πίτα Ρούμελης

25 Ιουλίου 2013
By

Υλικά 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες σε κύβους 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος 300 γρ. ζωμός κρέατος 250 γρ. τυρί κεφαλοτύρι τριμμένο 25 γρ. βούτυρο 25 γρ. αλεύρι 8 καρότα κομμένα σε ροδέλες 3 κουταλιές της σούπας γάλα 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος 1 κουταλιά της σούπας λάδι 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο Αλάτι-πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε μια...

Read more »

Βακαλάος ή γάδος τηγανητός

18 Ιουλίου 2013
By
Βακαλάος ή γάδος τηγανητός

Ο φρέσκος ή κατεψυγμένος ακέφαλος βακαλάος, ή αλλιώς βακαλεούδια, όπως τα᾿ λεγε η γιαγιά μου, είναι ένα πάρα πολύ νόστιμο ψάρι. Μπορούμε να το μαγειρέψουμε με πολλούς τρόπους, αλλά για μένα ο νοστιμότερος, είναι ο τηγανιτός. Βακαλάος ή γάδος τηγανητός Υλικά •     1 κιλό βακαλάους (φρέσκους ή ακέφαλους κατεψυγμένους) •     αλάτι •     αλεύρι για το τηγάνισμα...

Read more »

Αρνάκι ή κατσικάκι κοκκινιστό με μελιτζάνες

2 Ιουλίου 2013
By
Αρνάκι ή κατσικάκι κοκκινιστό με μελιτζάνες

Ένα φαγάκι ιδανικό για Κυριακάτικο τραπέζι, συνοδευμένο απαραίτητα από κόκκινο, καλό κρασί. Αν θέλουμε, μπορούμε να το φτιάξουμε και με γίδα ή προβατίνα, που όμως έχουν περισσότερο λίπος, αλλά γι᾿ αυτό το λόγο, το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο νόστιμο. Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή στο: Τα φαγητά της γιαγιάς

Read more »

Γαρδουμπάκια

12 Μαΐου 2013
By
Γαρδουμπάκια

Πασχαλινή και παραδοσιακή ελληνική συνταγή για γαρδουμπάκια! Η γεύση θα σας μείνει αξέχαστη! Υλικά (Σερβίρει 6) 1 συκωταριά αρνίσια με τα εντεράκια 1 κιλό χόρτα ανάμεικτα (σέσκουλα, μαρούλι, καυκαλήθρες) 1/2 κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα 1/2 ματσάκι μαϊντανός λίγος άνιθος λίγος μάραθος 2 σκελίδες σκόρδο 1/2 ποτήρι λευκό κρασί αλάτι, πιπέρι Πλένουμε πολύ καλά τα εντεράκια περνώντας...

Read more »