Posts Tagged ‘ παραδοσιακά ’

Ξεροτήγανα χρυσά

23 Δεκεμβρίου 2015
By
Ξεροτήγανα χρυσά

Ιδιαίτερο γιορτινό γλύκισμα που κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας, οικογενειακώς!! Πάμε να τα φτιάξουμε :) ΥΛΙΚΑ για τη ζύμη 1 κιλό αλεύρι σκληρό 2 (~) κούπες νερό 1 κρασοπότηρο σούμα (ρακί, τσίπουρο) 3 κτΣ λάδι 2 κτΣ λεμόνι 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι Λάδι για το τηγάνισμα. για το σιρόπι 2 κούπες ζάχαρη...

Read more »

Τραχανάς με προζύμι

6 Αυγούστου 2015
By
Τραχανάς με προζύμι

  Συστατικά Για το προζύμι 300γρ αλεύρι σκληρό 400γρ υγρό προζύμι 500ml γάλα πρόβειο ή κατσικίσιοΒρασμένο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος Για τον τραχανά 2κιλά αλεύρι σκληρό 500γρ σιμιγδάλι ψηλό 1κουτ. γλυκού αλάτι 500ml γάλα πρόβειο ή κατσικίσιοΒρασμένο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος Διαδικασία Για το προζύμι Αναζωογονούμε το προζύμι. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το υγρό προζύμι που έχουμε κρατήσει...

Read more »

Σοκολατοπιτάκια κανέλας νηστίσιμα

13 Μαρτίου 2015
By
Σοκολατοπιτάκια κανέλας νηστίσιμα

Μια απλή νοστιμιά για τις μέρες της νηστείας σε χρόνο γρήγορο... ΥΛΙΚΑ Γέμιση: 100 γρ. κουβερτούρα πικρή 100 γρ. κρέμα φυτική 1/2 κ.γλυκού κανέλα Ζύμη: 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/3 κ.γλυκού αλάτι 1 κ.σούπας ελαιόλαδο 150 γρ.(μισή κούπα περίπου) νερό Πασπάλισμα: ζάχαρη άχνη κανέλα Ξεκινάμε από τη γέμιση. Βάζουμε μαζί όλα...

Read more »

Ένας χαλβάς για το καλοκαίρι…( με ροδάκινο και βερίκοκο)

15 Ιουλίου 2014
By
Ένας χαλβάς για το καλοκαίρι…( με ροδάκινο και βερίκοκο)

Αυτός εδώ έχει φρέσκο ροδάκινο μέσα, και στο γαρνίρισμα την καταπληκτική μαρμελάδα βερύκοκο -πορτοκάλι του kitchen stories ΥΛΙΚΑ 90 γρ. (1/3 κούπας) λάδι(ελαιόλαδο-αραβοσιτέλαιο) 1/2 κούπας σιμιγδάλι ψιλό 1/2 κούπας αλεύρι 1 κούπα+50 γρ. ζάχαρη 1/2 κούπας ροδάκινο καθαρισμένο, περασμένο στο μούλτι(περίπου 2 μέτρια ροδάκινα) 2-3 φέτες πορτοκάλι γλασέ ψιλοκομένο 1+1/2 κούπες νερό ζεστό...

Read more »

Μανιτάρια τηγανητά

13 Μαρτίου 2014
By
Μανιτάρια τηγανητά

Η πιο νόστιμη συνταγή για   την πρωτεΐνη της νηστείας     Τα μανιτάρια –«τσι αμανίτους»  που λέμε στην Κρήτη- τα αγαπάμε με όποιο τρόπο κι αν τα μαγειρέψουμε Υλικά: Μανιτάρια πλευρώτους (ή άλλα φρέσκα μανιτάρια άγρια ή ήμερα) Αλεύρι Αλάτι Ελαιόλαδο Επί το έργον: Χωρίζουμε το «μπουκέτο»  των μανιταριών  σε κομμάτια. Τα πλένουμε...

Read more »

Οι γιαννιώτικοι κουραμπιέδες της Βίκυς – απλά τέλειοι!!!

13 Δεκεμβρίου 2013
By
Οι γιαννιώτικοι κουραμπιέδες της Βίκυς – απλά τέλειοι!!!

Υλικά για 60 κουραμπιέδες (νομίζω:) 500γρ βούτυρο 2 κουταλιές σούπας ψιλή ζάχαρη 30μλ ούζο μια πρέζα αλάτι 1 αυγό μέτριο 100γρ αμύγδαλα 1/2 κουταλιά σούπας κοφτή baking powder 450-500γρ αλεύρι για όλες χρήσεις Προετοιμασία: Αφήστε όλα τα υλικά εκτός ψυγείου για 3ώρες. Αν έχετε κρυσταλική ζάχαρη (κοινή) τρίψτε τη λίγο στο ... Διαβάστε ολόκληρη...

Read more »

Χωριάτικη «κόκκινη» μακαρονάδα με αθότυρο

19 Ιουλίου 2013
By
Χωριάτικη «κόκκινη» μακαρονάδα με αθότυρο

Ένα κυριακάτικο πιάτο εποχής! Υλικά: 1 κιλό κρέας για μαγειρευτό 5-6 ντομάτες ώριμες (να βγει 1,5 περίπου βαθύ πιάτο πολτός) Αλάτι Πιπέρι ½ -3/4 κούπας ελαιόλαδο (ανάλογα με το πόσο λιπαρό είναι το κρέας) 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ¼ κούπας κρασί ½ κιλό μακαρόνια (σε όποιο πάχος μας αρέσουν) Ξερό αθότυρο Επί το έργον:...

Read more »

Πένες φούρνου, μια αγάπη για το καλοκαίρι…

2 Ιουλίου 2013
By
Πένες φούρνου, μια αγάπη για το καλοκαίρι…

Όταν οι μελιτζάνες,οι πιπεριές,η φρέσκια ντομάτα,συνάντησαν  ζυμαρικά και τυριά,μέλωσαν...στο φούρνο... ΥΛΙΚΑ 300 γρ.πένες βρασμένες(ή άλλο σχετικό ζυμαρικό) 5 μελιτζάνες φλάσκες μεγαλούτσικες 1 πράσινη + 1 κόκκινη πιπεριά 250 γρ. κίτρινα τυριά(εγώ έβαλα γραβιέρα και γκούντα) 1 αυγό 100 γρ. ξινόγαλο(προαιρετικά) τριμμένη φρυγανιά Σάλτσα 5 ζουμερές φρέσκιες ντομάτες 1 κ.σούπας πελτέ 1 κρεμμύδι τριμμένο 1...

Read more »

Παλαμίδα σαβόρε

28 Ιουνίου 2013
By
Παλαμίδα σαβόρε

Η παλαμίδα (και όχι μόνο ) σε μια μυρωδάτη πεντανόστιμη σάλτσα! Το δεντρολίβανο , το αρισμαρί όπως το λέμε στην Κρήτη,  είναι από τα αγαπημένα μυρωδικά της κουζίνας μας. Σε ψητά και σε τηγανητά Υλικά: Παλαμίδα ή άλλο ψάρι  (το δικό μου ήταν 700 γραμμάρια, χωρίς το κεφάλι) Αλεύρι για το αλεύρωμα της...

Read more »

Κρίθινες (κριθαρένιες) μπουκίτσες : τα croutons αλά κρητικά!

25 Ιουνίου 2013
By
Κρίθινες (κριθαρένιες)  μπουκίτσες : τα croutons αλά κρητικά!

Για τις σαλάτες μας και όχι μόνο! Τελικά οι κριθαρένιες μπουκίτσες της προηγούμενης ανάρτησης έκαναν κάποιους να ζηλέψουν, και να μου ζητήσουν συνταγή . Υλικά: 2 κούπες αλεύρι σταρένιο ολικής αλέσεως 2 κούπες αλεύρι κριθαρένιο ολικής αλέσεως 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κούπες νερό 1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 20...

Read more »

Γαλατερά και αυγοκούλουρα : τα πασχαλινά ψωμιά της Κρήτης

28 Απριλίου 2013
By
Γαλατερά και αυγοκούλουρα : τα πασχαλινά ψωμιά της Κρήτης

Παραδοσιακά λαμπριάτικα ψωμιά της Κρήτης Τα παραδοσιακά  πασχαλινά ψωμιά της Κρήτης δεν είναι τα τσουρέκια με τη μορφή και τη διαδικασία που τα φτιάχνουμε σήμερα.  Μπορεί τα τελευταία χρόνια οι νοικοκυρές να φτιάχνουν αφράτα  τσουρέκια, αλλά  τα παλιά τετράδια των συνταγών «μιλάνε» για «Πασχαλινά ψωμιά» και Γαλατερά». Οι νοικοκυρές ιδιαίτερα οι μεγαλύτερες , ρωτούνε η μια την άλλη...

Read more »

Η μαγειρίτσα της γιαγιάς Κλαίρης

26 Απριλίου 2013
By
Η μαγειρίτσα της γιαγιάς Κλαίρης

Η μαγειρίτσα της γιαγιάς Κλαίρης Υλικά για 8-10 άτομα) 3 αρνίσιες συκωταριές (ανάλογα το μέγεθός τους) ελαιόλαδο 3 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα 5-6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες ένα ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος (τα τρυφερά μέρη) 3-4 καρδιές μαρουλιών ψιλοκομμένες λίγα εντεράκια (π. χ 2 εντεράκια ολόκληρα) 2 αυγά χυμός λεμονιού αλάτι πιπέρι προαιρετικά...

Read more »

Αυγά βαμμένα με ριζάρι

25 Απριλίου 2013
By
Αυγά βαμμένα με ριζάρι

Ας προετοιμαζόμαστε σιγά σιγά... Τις επόμενες μέρες εκ των πραγμάτων οι νηστίσιμες συνταγές θα εναλλάσσονται με τις πασχαλινές. Όμως αυτό το post θα το ανέβαζα την επόμενη εβδομάδα. Οι φωτογραφίες είναι περυσινές  και περίμεναν την φετινή Μεγάλη Πέμπτη για να δημοσιευτούν, αλλά χθες  έπεσε στην αντίληψή μου η  απαγόρευση του ΕΦΕΤ για φυτική βαφή εισαγόμενη από...

Read more »

Χοιρινό στη γάστρα,αλλιώς!

24 Φεβρουαρίου 2013
By
Χοιρινό στη γάστρα,αλλιώς!

 Αρχή Τριωδίου σήμερα και ανεξάρτητα από το τι συνεπάγεται για τον καθένα μας,για τους απανταχού κρεατοφάγους είναι σίγουρα μια ακόμη δικαιολογία....Προσωπικά,το κρέας με αφήνει αδιάφορη,θα μπορούσα και χωρίς αυτό για μεγάλο διάστημα,όχι όμως χωρίς τυριά,κρέμες,γιαούρτια και γάλα...άρα καταλαβαίνετε οτι η 3η είναι η δική μου εβδομάδα!Στα της συνταγής τώρα...Πρόκειται για μια παραλλαγή παραδοσιακής συνταγής από τη Θεσσαλία...

Read more »