Posts Tagged ‘ Δώρα από την κουζίνα ’

Τα κιμαδοπιτάκια της κυρίας Δόξας – στα Ιωάννινα

1 Δεκεμβρίου 2014
By
Τα κιμαδοπιτάκια της κυρίας Δόξας – στα Ιωάννινα

Τρυφερή ζύμη, νόστιμη γέμιση! Υλικά : Για τη ζύμη 2 ποτήρια ανθρακούχα σόδα ή sprite 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού έτοιμο 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο απαλό 125γρ μαργαρίνη ή βούτυρο Αλεύρι όσο πάρει, που νομίζω ήταν σχεδόν 1.200γρ Για τη γέμιση 500γρ κιμά μοσχαρίσιο 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, κίμινο, πάπρικα γλυκειά και καυτερή 2-3...

Read more »

Οι γιαννιώτικοι κουραμπιέδες της Βίκυς – απλά τέλειοι!!!

13 Δεκεμβρίου 2013
By
Οι γιαννιώτικοι κουραμπιέδες της Βίκυς – απλά τέλειοι!!!

Υλικά για 60 κουραμπιέδες (νομίζω:) 500γρ βούτυρο 2 κουταλιές σούπας ψιλή ζάχαρη 30μλ ούζο μια πρέζα αλάτι 1 αυγό μέτριο 100γρ αμύγδαλα 1/2 κουταλιά σούπας κοφτή baking powder 450-500γρ αλεύρι για όλες χρήσεις Προετοιμασία: Αφήστε όλα τα υλικά εκτός ψυγείου για 3ώρες. Αν έχετε κρυσταλική ζάχαρη (κοινή) τρίψτε τη λίγο στο ... Διαβάστε ολόκληρη...

Read more »

Η γιαννιώτικη κοτόπιτα της κυρίας Αλκινόης

29 Ιανουαρίου 2013
By
Η γιαννιώτικη κοτόπιτα της κυρίας Αλκινόης

Σήμερα, ένιωσα πως μου παρέδωσαν ένα κομμάτι από την πολιτιστική κληρονομιά της Ηπείρου. Οι ηπειρώτικες πίτες είναι διάσημες για το φύλλο τους, λεπτό, μεταξένιο, τραγανό, καλύπτει λάχανα (χόρτα), κρέατα, ρύζια, κρέμες. Οι γυναίκες που ξέρουν, ανοίγουν τα φύλλα πολύ λεπτά, ένα ένα, με θαυμαστή ταχύτητα και ικανότητα. Από τότε που η κόρη μου μετακόμισε...

Read more »

Τάρτα μανιταριών με καρύδια και μπλε τυρί – με ζύμη άμεσης χρήσης

28 Ιανουαρίου 2013
By
Τάρτα μανιταριών με καρύδια και μπλε τυρί  – με ζύμη άμεσης χρήσης

Εντυπωσιακή και πολύ νόστιμη τάρτα, με σπιτική τραγανή ζύμη, που σερβίρεται στο τραπέζι σε μία ώρα. Η ζύμη είναι διαφορετική, γίνεται στην κατσαρόλα με ένα κουτάλι, δεν θέλει ψυγείο για να κρυώσει, απλώνεται όπως είναι ζεστή, πανεύκολα, με τα χέρια και ψήνεται αμέσως. Όσο ψήνεται η τάρτα άδεια, ετοιμάζουμε τα μανιτάρια και το μίγμα...

Read more »

Συνταγή για γλυκό ζεστό κρασί

31 Δεκεμβρίου 2012
By
Συνταγή για γλυκό ζεστό κρασί

 Μαζί με τις καρδιές όμως, σήμερα το βράδυ, ας τους ζεστάνουμε και κυριολεκτικά με ένα λίγο διαφορετικό και πολύ χριστουγεννιάτικο ροζέ κρασί. ΥΛΙΚΑ 250 ml τσάι earl grey (2 φακελάκια μέσα σε 250 ml νερό) 1 lt κρασί ροζί demi-sec 10-12 μοσχοκάρφια 2 ξυλάκια κανέλας 2 αστεράκια γλυκάνισου 1 μεγάλο πορτοκάλι, κομμένο σε φέτες...

Read more »

Η βασιλόπιτα μουσελίνα – της θείας Πιπίτσας από την Σάμο

27 Δεκεμβρίου 2012
By
Η βασιλόπιτα μουσελίνα – της θείας Πιπίτσας από την Σάμο

Αγαπώ πολύ τις γυναίκες που αναγνώρισαν την αξία μιας συνταγής, την τίμησαν στα οικογενειακά τους τραπέζια και την παρέδωσαν σε αγαπημένα χέρια, για να συνεχιστεί το ταξίδι της, από γενιά σε γενιά. Η θεία Πιπίτσα έζησε και δημιούργησε τα χρόνια του 1950, στη Σάμο. Τα χρόνια που η ελληνική κουζίνα δεχόταν επιρροές από Ανατολή...

Read more »

Χριστουγεννιάτικο δέντρο – με έτοιμο τσουρέκι pandoro

20 Δεκεμβρίου 2012
By
Χριστουγεννιάτικο δέντρο  – με έτοιμο τσουρέκι pandoro

Πέρσι είχα δει αυτήν την συνταγή στο περιοδικό Taste Italia. Το Pandoro είναι παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο τσουρέκι σκέτο, ψημένο σε φόρμα με σχήμα αστεριού. Δεν έχει σταφίδες και γλασέ φρούτα που έχει το Panettone, το οποίο είναι επίσης χριστουγεννιάτικο τσουρέκι σε μορφή στρογγυλής μπόμπας. διαβάστε περισσότερα Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή στο: TasteFULL

Read more »

Χριστουγεννιάτικες μπάλες μαρέγκας – με φυστίκια και κράνμπερις

17 Δεκεμβρίου 2012
By
Χριστουγεννιάτικες μπάλες μαρέγκας  – με φυστίκια και κράνμπερις

Έτσι συμβαίνει σε μένα τα τελευταία χρόνια. Τα Χριστούγεννα εμφανίζονται ξαφνικά στη στροφή. Ενώ δουλεύω γι'αυτά, δοκιμάζω, γράφω, προετοιμάζομαι, το δικό μου σπίτι μένει πάντα πίσω. Ξαφνικά καταλαβαίνω πως μέσα από τις απαντήσεις στα δικά σας σχόλια, τις σκέψεις για τις δικές σας γιορτές, έχω ξεχάσει να οργανώσω τις δικές μου γιορτές. Ξαφνικά θέλω...

Read more »

Cookies με διπλή σοκολάτα

3 Δεκεμβρίου 2012
By
Cookies με διπλή σοκολάτα

Καλή σας μέρα και καλή σας εβδομάδα!! Ας ξεκινήσουμε κι αυτή την εβδομάδα γλυκά... αλλά όχι με κέικ...με μπισκοτάκια ... αμερικανικού τύπου, γλυκά, με διπλή σοκολάτα, υγιεινά, με νιφάδες βρώμης αλλά και πολύ αρωματικά, με έντονο άρωμα πορτοκαλιού.  Δημιουργός της η αδερφούλα μου (που την παρακαλώ να γίνει συνδιαχειρίστρια του Tante Kiki αλλά προς...

Read more »

Τα μυστικά της καλής σπανακόπιτας της κυρίας Άννας

29 Οκτωβρίου 2012
By
Τα μυστικά της καλής σπανακόπιτας της κυρίας Άννας

Οι χορτόπιτες είναι οι βασικότερες πίτες στην Ελλάδα, με παραλλαγές σε κάθε τόπο, τόσο στη γέμιση όσο και στο φύλλο. Η σπανακόπιτα είναι η πίτα που έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας και είναι συνώνυμη του ελληνικού φαγητού, παρέα με το μουσακά, την ελληνική σαλάτα και το σουβλάκι. διαβάστε περισσότερα Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή...

Read more »

Η τυρόπιτα της κυρίας Άννας – με σπιτική μακεδονική σφολιάτα

11 Οκτωβρίου 2012
By
Η τυρόπιτα της κυρίας Άννας  – με σπιτική μακεδονική σφολιάτα

Η κυρία Άννα Βαφειάδη Ρεφανίδη είναι η ψυχή του ξενοδοχείου Refanidis στα Κάτω Πορόϊα. Να μην αδικήσω τον σύζυγό της, τον κύριο Γιάννη, γιατί το ξενοδοχείο τους είναι στολίδι για την περιοχή και θέλει πολύ δουλειά και από τους δύο για να λειτουργεί σωστά. Όμως, η ψυχή παραμένει στην κουζίνα, γι'αυτό μια καλή μαγείρισσα...

Read more »

Μαρμελάδα δαμάσκηνο με λοβό βανίλιας και μοσχολέμονο

2 Οκτωβρίου 2012
By
Μαρμελάδα δαμάσκηνο με λοβό βανίλιας και μοσχολέμονο

Λοβό βανίλιας δεν έχω μάθει να χρησιμοποιώ συχνά στην κουζίνα μου. Τα καψουλάκια τεχνητής βανίλιας ήταν αγαπημένα παιχνίδια για μένα. Τα μάζευα από την κουζίνα της μαμάς μου και τα έφερνα στη δική μου παιδική κουζίνα. Μετά τα έφερνα στα συρτάρια μου και αρωμάτιζα τα τετράδιά μου. Μετά αναζήταγα τη μυρωδιά της βανίλιας σε...

Read more »

Συκόπαστο ή συκοπάστελο – με φρέσκα σύκα

29 Σεπτεμβρίου 2012
By
Συκόπαστο ή συκοπάστελο – με φρέσκα σύκα

Εχω ξεκινήσει από το κυδωνόπαστο. Για μένα, το κυδωνόπαστο δεν είναι άλλο ένα γλυκό στο τραπέζι, αλλά ένας τρόπος συντήρησης του φρούτου. Επίσης, είναι από τα ωραιότερα συνοδευτικά των τυριών, όλο το χειμώνα. Μπαστουνάκια ή κεφαλάκια κυδωνόπαστου είναι τα πιο πολυτελή χριστουγεννιάτικα δώρα για μένα. διαβάστε περισσότερα Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή στο: TasteFULL

Read more »

Σπιτικά αποξηραμένα μανιτάρια – λευκά, βασιλομανίταρα, πορτομπέλο

23 Σεπτεμβρίου 2012
By
Σπιτικά αποξηραμένα μανιτάρια  – λευκά, βασιλομανίταρα, πορτομπέλο

Πάμε πάλι παρέα, να μάθουμε να φτιάχνουμε κάτι που δεν συνηθίζεται στα σύγχρονα αστικά σπίτια. Αν και υπάρχουν μύστες που λατρεύουν τα μανιτάρια και έχουν προχωρήσει πάρα πολύ τη γαστρονομική σχέση τους με αυτά. Είχα ακούσει κάποτε έναν κύριο να περιγράφει πως αποξηραίνει κάθε είδους μανιτάρι που πέφτει στα χέρια του, στην εποχή του...

Read more »