Posts Tagged ‘ Αλμυρά ’

Παστινάκια στο φούρνο

2 Αυγούστου 2012
By
Παστινάκια στο φούρνο

Εκτέλεση: Ιωάννα Φωτογραφίες: Μαρία Υλικά: Παστινάκια (parsnips) Ελαιόλαδο Αλάτι Πιπέρι (προαιρετικά) Εκτέλεση: Πλένουμε τα παστινάκια και τα καθαρίζουμε. Τα κόβουμε στη μέση σαν λοβούς. Φροντίζουμε να κόψουμε μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι τον πυρήνα τους, γιατί είναι το μέρος του λαχανικού που δεν έχει γεύση και είναι και κάπως σκληρό (σαν φελός παραμένει και μετά...

Read more »

Αγκινάρες α λά πολίτα

1 Αυγούστου 2012
By
Αγκινάρες α λά πολίτα

Εκτέλεση-φωτογραφία: Μαριλένα Υλικά 10 αγκινάρες 2 φλυτζάνια του τσαγιού λάδι 1/2 κιλό πατάτες μικρές 10 μικρά κρεμμυδάκια ολόκληρα 3 κουταλιές ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια 3 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο 3 καρότα κομμένα λεπτά στρογγυλά φετάκια 2-3 λεμόνια Εκτέλεση Καθαρίζουμε τις αγκινάρες τις ρίχνουμε σε μια λεκάνη με νερό, με λίγο αλάτι και λεμόνι να μη μαυρίσουν....

Read more »

Σπιτικός ξινόχοντρος και γαλόχοντρος – ο τραχανάς της Κρήτης

9 Ιουλίου 2012
By
Σπιτικός ξινόχοντρος και γαλόχοντρος – ο τραχανάς της Κρήτης

Όταν πρωτοέγραψα το άρθρο για τον τραχανά, το 2009, είχα διαβάσει πολύ και είχα παιδευτεί να κατανοήσω πως ο τραχανάς δεν είναι ίδιος σε όλη την Ελλάδα και δεν είναι μόνο αυτός που είχα μάθει εγω να τρώω στο πατρικό μου σπίτι. διαβάστε περισσότερα Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή στο: TasteFULL

Read more »

Σπιτική κονσέρβα πατζάρια – ένα τουρσί, όλο γλύκα!

29 Ιουνίου 2012
By
Σπιτική κονσέρβα πατζάρια  – ένα τουρσί, όλο γλύκα!

Κονσέρβα πατζάρια έχετε αγοράσει ποτέ; ή τα βρασμένα στην πλαστική vacuum συσκευασία; αυτή είναι η απόλυτη ευκολία για να κάνεις γρήγορα πατζαροσαλάτα, ζεστή ή κρύα σούπα, κέτσαπ. Ενας φίλος μου λάτρευε τα πατζάρια ζελέ, σαν ορεκτικό, δεμένα με ζελέ κεράσι. Δεν έβγαζε ψητή γαλοπούλα, χωρίς αυτά. Η Nigella τα αλέθει σε κρύα καλοκαιρινή σούπα,...

Read more »

Φακές αλάδωτες

13 Ιουνίου 2012
By
Φακές αλάδωτες

Εκτέλεση-φωτογραφία: Μαριλένα Υλικά για 6 μερίδες 1/2 κιλό φακές 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε δοντάκια 400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας πολτοποιημένα 3 κουταλιές κέτσαπ 2 φύλλα δάφνης 2 πιπεριές Φλωρίνης ή 2 πράσινες πιπεριές 1 κύβο λαχανικών αλάτι 1 κουταλάκι ρίγανη 1 φλυτζανάκι ξύδι Εκτέλεση Καθαρίζουμε καλά τις φακές τις ξεπλένουμε τις...

Read more »

Σπιτική κονσέρβα αρακά

10 Ιουνίου 2012
By
Σπιτική κονσέρβα αρακά

Γιατί να φτιάξουμε κονσέρβα αρακά; όταν ο κατεψυγμένος είναι διαθέσιμος όλο το χρόνο; Όταν πάψουν αυτές οι ερωτήσεις να έρχονται άμεσα στο μυαλό μας, τότε θα είμαστε σε καλή πορεία για τη δημιουργία αποθεμάτων φαγητού και την αυτόνομη διαχείριση της κουζίνας μας. Δεν σκέφτομαι αν θα μας χρειαστεί στα χρόνια που έρχονται, λόγω κρίσης....

Read more »

Σπιτική κονσέρβα τόνου – σε λάδι ή νερό

4 Ιουνίου 2012
By
Σπιτική κονσέρβα τόνου  – σε λάδι ή νερό

Με ενθουσίασε αυτή η ανακάλυψη. Δεν είχα ποτέ σκεφτεί πως θα μπορούσα να φτιάξω τη δική μου κονσέρβα τόνου. Για τα ιταλικά νοικοκυριά είναι συνηθισμένη πρακτική που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Είναι σίγουρο πως και σε κάποια ελληνικά νοικοκυριά θα υπήρχε αυτή η γνώση, πριν εμφανιστούν οι κονσέρβες ψαριών στο εμπόριο. Η διαφορά μας με...

Read more »

Φιλετάκια ελιάς με ξύσμα εσπεριδοειδών και αροδαμούς λεμονιάς

4 Μαΐου 2012
By
Φιλετάκια ελιάς με ξύσμα εσπεριδοειδών και αροδαμούς λεμονιάς

Λαμβάνω τα μηνύματα πως σας έχουν λείψει οι τακτικές αναρτήσεις. Είμαι, πιστεύω όπως οι περισσότεροι από εμάς, με ένα κουπί και κωπηλατώ ασταμάτητα γιατί το ρεύμα είναι πολύ δυνατό. Για να γράψω άρθρο στο TasteFULL θέλω ψυχή και μυαλό καθαρό. Για να μπορώ να κάνω συνδέσεις, για να κατανοώ συγκριτικά πλεονεκτήματα των συνταγών, για...

Read more »

Τσουρέκια αλμυρά, με διαφορετική Πλεξούδα

Τα τσουρέκια μου τα κάνω εδώ και χρόνια και όταν μια συνταγή είναι δοκιμασμένη και υπέροχη δεν βλέπω το λόγο να φτιάξω κάτι διαφορετικό.  Έτσι όταν ξεκίνησα να φτιάχνω τα τσουρέκια μου χθες, Μεγάλη Πέμπτη, που είναι η μέρα που παραδοσιακά βάφουμε τα αυγά μας αλλά κάνουμε και τσουρέκια και φλαούνες στην Κύπρο, δεν...

Read more »

Πως αξιοποιώ τις αγκινάρες – δεν αφήνω τίποτα χαμένο!

23 Μαρτίου 2012
By
Πως αξιοποιώ τις αγκινάρες  – δεν αφήνω τίποτα χαμένο!

Για τους ανθρώπους της πόλης οι αγκινάρες είναι ένα ακριβό λαχανικό. Ξεκινούν με 1ευρώ το κομμάτι το Φεβρουάριο και καταλήγουν σε 0,30ευρώ τον Μάϊο. Τον Ιούνιο ξεχερσώνουν την καλλιέργεια. Για να κάνεις ένα οικογενειακό φαγητό με αγκινάρες θέλεις προϋπολογισμό. Προχθές στη λαϊκή, στη 1μμ, πωλούσαν 10 αγκινάρες 5ευρώ. διαβάστε περισσότερα Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή...

Read more »

Πικάντικη μαρμελάδα καυτερής πιπεριάς

20 Μαρτίου 2012
By
Πικάντικη μαρμελάδα καυτερής πιπεριάς

Μαρμελάδα την λες γιατί μοιάζει στην ζελατινώδη υφή της μαρμελάδας. Πικάντικη την λέω γιατί μια νότα ξυδιού αναδύεται στην μυρωδιά. Όταν την τρως δεν νοιώθεις έντονα ούτε τη ζάχαρη, ούτε το ξύδι. Ενα διάφανο κόκκινο πορτοκαλί ζελεδένιο σύννεφο απλώνεται πάνω στο ψωμί και σκορπά τη φρεσκάδα της ζουμερής πιπεριάς Φλωρίνης και την ένταση της...

Read more »

Κουνουπίδι τουρσί ή σαλάτα – insalata di rinforzo

15 Μαρτίου 2012
By
Κουνουπίδι τουρσί ή σαλάτα – insalata di rinforzo

Αν γνωρίσω ποτέ αυτή τη γυναίκα από κοντά, θα της πω πόσο ευγνώμων είμαι που καταφέρνει να με παρασύρει σε δρόμους γεύσης και με εμπνέει να ανακαλύψω περισσότερα. Η καλή μου Nigella με έπεισε να δοκιμάσω μια παραδοσιακή ιταλική σαλάτα, την οποία σερβίρουν την παραμονή των Χριστουγέννων στη Νάπολη και την ονομάζουν insalata di...

Read more »

Το ψωμί της ευτυχίας – γιορτινό, για τις χαρές σας!

13 Μαρτίου 2012
By
Το ψωμί της ευτυχίας  – γιορτινό, για τις χαρές σας!

Καλώς βρεθήκαμε ξανά, είκοσι μέρες μετά από το τελευταίο άρθρο, το νεράτζι και περγαμόντο γλυκό κουταλιού. διαβάστε περισσότερα Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή στο: TasteFULL

Read more »

Σπανακόρυζο αλάδωτο

13 Μαρτίου 2012
By
Σπανακόρυζο αλάδωτο

Συνταγή: Ιωάννα Φωτογραφία: Μαρία Υλικά 2 κρεμμύδια ξερά 1/2 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι 400 γρ. σπανάκι 1/2 ματσάκι άνηθο ελάχιστο μάραθο Ρύζι (3-4 γεμάτες κουταλιές της σούπας) αλάτι-πιπέρι χυμός λεμονιού Εκτέλεση Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια (καλύτερα στο μπλέντερ για να λιώσουν). Αν θέλουμε ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι στο χέρι και το προσθέτουμε στα τελευταία 10 λεπτά,...

Read more »