Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα με τη κλασική συνταγή του Μαμαλάκη

9 Δεκεμβρίου 2012
By
Ηλίας Μαμαλάκης: Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα με τη κλασική συνταγή
Όταν n γαλοπούλα πήρε διαβατήριο στα ελληνικά εορταστικά ήθη και έθιμα, ο Ηλίας Μαμαλάκης ήταν κοντά στα επτά με οκτώ του. Τον ενθουσιασμό του πρώτου οικογενειακού πουλερικού, ακλούθησε n απογοήτευση. Η άνοδος και η πτώση της προσδοκίας: εκείνη n πρώτη γαλοπούλα είχε μεγαλώσει με ψαράλευρα. Η αποφορά της σάρκας της ήταν ελάχιστα ορεκτική. Το εορταστικό τραπέζι ολοκληρώθηκε με ψωμοτύρι... Δεν ξέρω αν το συγκεκριμένο ψυχικό τραύμα οδήγησε τον πληθωρικό Ηλία στην επιλογή του χοιρινού για τα εορταστικά του μαγειρέματα. Παίρνει, λέει -και σου τρέχουν τα σάλια-, ολόκληρο το μπριζολάκι και το ψήνει στο φούρνο μαριναρισμένο με μέλι και μουστάρδα. Από δίπλα, καρέ κολοκύθας, ξινόμηλο και σελινόριζα. Ωστόσο, κατέχει καλά τα μυστικά της γαλοπούλας. Γεύση φορέας, το κρέας της. Άφθονο και χορταστικό. Σχεδόν ουδέτερο. Οπότε, το νου σας -επισημαίνει- στη γέμιση: οφείλει να είναι ποικιλόμορφη και συναρπαστική.
Υλικά
Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα με τη κλασική συνταγή
  • Μία γαλόπουλα (4-5 κιλά) μαρινάδα
  • 1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κ.α. μουστάρδα απαλή
  • 1 φλιτζ. του καφέ κονιάκ
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. σόγια σος φεσκοτριμμένο πιπέρι
Γέμιση
  • 1 κιλά κιμάς χοιρινός
  • 3 κ.σ. ρύζι για πιλάφι
  • 24 κάστανα ψητά και καθαρισμένα
  • 4 κ.σ. μαύρη σταφίδα χωρίς κουκούτσι
  • 4 κ.σ. κουκουνάρι ελαφρώς καβουρδισμένο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στο μίξερ
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί
  • 4-5 κόκκοι μπαχάρι
  • 1/2 κ.γλ. κανέλα
  • Αλάτι, πιπέρι
Πουρές κίτρινης κολοκύθας με καβουρδισμένα αμύγδαλα 
  • 1 κιλό κίτρινη κολοκύθα
  • 1 μικρό κρεμμύδι λιωμένο στο μίξερ
  • 2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
  • 3-4 κ.σ. κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και ελαφρώς καβουρδισμένα
  • 2 κ.γλ. τριμμένο κάρι
  • Αλάτι, πιπέρι
Σταφύλια σοτέ
  • 1 κιλό ρώγες από άσπρο σταφύλι, χωρίς κουκούτσι
  • 3 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
  • 2 κ.σ. καφέ ζάχαρη
  • 1 ποτήρι κρασιού μοσχάτο κρασί

Παρασκευή

Μαρινάρισμα Προετοιμάζουμε τη γαλοπούλα, καθαρίζοντάς τη σχολαστικά και πλένοντάς τη με ...

Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή στο: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ


GD Star Rating
loading...

Πώς αναζητήσατε αυτή τη νόστιμη συνταγή μαγειρικής;

σταφιδα, συνταγη για γαλοπουλα πετρετζικησ, συνταγες φουρνου με κρεαςγαλοπουλα γεμιστη, μαριναδα για γαλοπουλα πετρετζικησ, μαριναδα ακη για γαλοπουλα, ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΑΚΗ, γαλοπουλα κλασικη συνταγη, ακης πετρετζικης χριστουγεννιατικη γαλοπουλα, γαλοπουλα με πατατες πετρετζικης, αυγα γαλοπουλαςκαι κρεασ, ΑΚΗΣ ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗΣ σουπα

Tags:

Comments are closed.

Αναζήτηση συνταγής:

Loading