Φανουρόπιτα, παραδοσιακή και μυρωδάτη

25 Αυγούστου 2011
By
Κάθε χρόνο την παραμονή της εορτής του Αγίου Φανουρίου (η εορτή είναι στις 27 Αυγούστου) η μητέρα μου συνήθιζε να φτιάχνει το παραδοσιακό νηστίσιμο και μυρωδάτο κέικ/πίτα, τη φανουρόπιτα. Η παρασκευή του ήταν μια τελετουργία. Τα υλικά τα έβαζε με μια ορισμένη σειρά: πρώτα αναμείγνυε τα στερεά και μετά πρόσθετε τα υγρά και φτιάχνοντας την πίτα " μελετούμε" αυτό που θα ζητούσε από τον Άγιο Φανούριο. Γιατί ο Άγιος μπορεί να βρει και να φανερώσει ό τι έχασε ο καθένας, έτσι υπόσχεται το όνομά του! Φανούριος = φαίνω, φανερώνω!
Το απόγευμα πήγαινε την πίτα μαζί με τις άλλες γυναίκες στον εσπερινό στο μικρό εκκλησάκι, λίγο πιο μακριά από το σπίτι μας, για να την ευλογήσει ο ιερέας και στη συνέχεια να τη μοιράσει σε όλους ως ευλογία, για να συγχωρέσουν τη μητέρα του Αγίου που η παράδοση τη θέλει σκληρή και άπονη.
Τα υλικά της φανουρόπιτας ήταν 7 ή 9, πολλαπλάσιο του τρία, ...

Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή στο: Τα ταξίδια μου


GD Star Rating
loading...

Πώς αναζητήσατε αυτή τη νόστιμη συνταγή μαγειρικής;

φανουρόπιτα παρλιάρου, φανουροπιτα παρλιαροσ, φανουροπιτα μπαρμπαριγου, φανουροπιτα βεφας, φανουροπιτα βεφα, φανουροπιτα αργυρως, φανουροπιτα συνταγη παρλιαρος, συνταγη για φανουροπιτα παρλιαρος, φανουροπιτα, φανουροπιτα με 7 υλικα, συνταγη φανουροπιτα παρλιαρος, φανουροπιτα πετρετζικης, συνταγή φανουρόπιτας, πιτα αγιου φανουριου, φανουροπιτα παρλιαρου συνταγη, συνταγες φανουροπιτας, συνταγη για φανουροπιτα της αργυρως, συνταγες για φανουροπιτα παρλιαρος, συνταγές για φανουρόπιτα, φανουροπιτα νηστισιμη βεφα, συνταγες φανουροπιτα παρλιαρος, φανουροπιτα με 7 υλικα παρλιαρος, πιτα αγιου φανουριου συνταγη, φανουρόπιτα αργυρώ μπαρμπαρίγου, συνταγη φανουροπιτας 7 υλικα, συνταγή φανουρόπιτας παρλιαρος, αργυρω φανουροπιτα, fanouropita vefa, φανουροπιτα της αργυρως, φανουροπιτα βεφας αλεξιαδου, fanoyropita argyrv, φανουρόπιττα συνταγή, συνταγες φανουροπιτα αργυρως, φανουροπιτα της βέφας, syntages tis lopis fanouropita, φανουροπιτα αργυρως μπαρμπαριγου, φανουροπιτα συνταγη παρλιαρου, φανουροπιτα του παρλιαρου, συνταγη για φανουροπιτα με 7 υλικα, συνταγες φανουροπιτας παρλιαρος

Tags:

Τα σχόλια σας