Φανουρόπιτα, παραδοσιακή και μυρωδάτη

25 Αυγούστου 2011
By
Κάθε χρόνο την παραμονή της εορτής του Αγίου Φανουρίου (η εορτή είναι στις 27 Αυγούστου) η μητέρα μου συνήθιζε να φτιάχνει το παραδοσιακό νηστίσιμο και μυρωδάτο κέικ/πίτα, τη φανουρόπιτα. Η παρασκευή του ήταν μια τελετουργία. Τα υλικά τα έβαζε με μια ορισμένη σειρά: πρώτα αναμείγνυε τα στερεά και μετά πρόσθετε τα υγρά και φτιάχνοντας την πίτα " μελετούμε" αυτό που θα ζητούσε από τον Άγιο Φανούριο. Γιατί ο Άγιος μπορεί να βρει και να φανερώσει ό τι έχασε ο καθένας, έτσι υπόσχεται το όνομά του! Φανούριος = φαίνω, φανερώνω!
Το απόγευμα πήγαινε την πίτα μαζί με τις άλλες γυναίκες στον εσπερινό στο μικρό εκκλησάκι, λίγο πιο μακριά από το σπίτι μας, για να την ευλογήσει ο ιερέας και στη συνέχεια να τη μοιράσει σε όλους ως ευλογία, για να συγχωρέσουν τη μητέρα του Αγίου που η παράδοση τη θέλει σκληρή και άπονη.
Τα υλικά της φανουρόπιτας ήταν 7 ή 9, πολλαπλάσιο του τρία, ...

Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή στο: Τα ταξίδια μου


GD Star Rating
loading...

Πώς αναζητήσατε αυτή τη νόστιμη συνταγή μαγειρικής;

φανουρόπιτα παρλιάρου, φανουροπιτα παρλιαροσ, φανουροπιτα μπαρμπαριγου, φανουροπιτα βεφας, φανουροπιτα βεφα, φανουροπιτα αργυρως, φανουροπιτα συνταγη παρλιαρος, συνταγη για φανουροπιτα παρλιαρος, φανουροπιτα, φανουροπιτα με 7 υλικα, συνταγη φανουροπιτα παρλιαρος, συνταγή φανουρόπιτας, φανουροπιτα πετρετζικης, πιτα αγιου φανουριου, φανουροπιτα παρλιαρου συνταγη, συνταγες φανουροπιτας, συνταγη για φανουροπιτα της αργυρως, συνταγες για φανουροπιτα παρλιαρος, συνταγες φανουροπιτα παρλιαρος, φανουροπιτα νηστισιμη βεφα, συνταγές για φανουρόπιτα, πιτα αγιου φανουριου συνταγη, συνταγή φανουρόπιτας παρλιαρος, συνταγη φανουροπιτας 7 υλικα, φανουρόπιτα αργυρώ μπαρμπαρίγου, φανουροπιτα με 7 υλικα παρλιαρος, αργυρω φανουροπιτα, φανουροπιτα βεφας αλεξιαδου, συνταγες φανουροπιτα αργυρως, φανουροπιτα της αργυρως, fanoyropita argyrv, φανουροπιτα της βέφας, syntages tis lopis fanouropita, συνταγη για φανουροπιτα με 7 υλικα, φανουροπιτα του παρλιαρου, φανουροπιτα συνταγη παρλιαρου, συνταγες φανουροπιτας παρλιαρος, φανουροπιτα αργυρως μπαρμπαριγου, η πιο ωραια φανουροπιτα, συνταγη για πιτα αγιου φανουριου

Tags:

Τα σχόλια σας

Αναζήτηση συνταγής:

Loading