Φανουρόπιτα, παραδοσιακή και μυρωδάτη

25 Αυγούστου 2011
By
Κάθε χρόνο την παραμονή της εορτής του Αγίου Φανουρίου (η εορτή είναι στις 27 Αυγούστου) η μητέρα μου συνήθιζε να φτιάχνει το παραδοσιακό νηστίσιμο και μυρωδάτο κέικ/πίτα, τη φανουρόπιτα. Η παρασκευή του ήταν μια τελετουργία. Τα υλικά τα έβαζε με μια ορισμένη σειρά: πρώτα αναμείγνυε τα στερεά και μετά πρόσθετε τα υγρά και φτιάχνοντας την πίτα " μελετούμε" αυτό που θα ζητούσε από τον Άγιο Φανούριο. Γιατί ο Άγιος μπορεί να βρει και να φανερώσει ό τι έχασε ο καθένας, έτσι υπόσχεται το όνομά του! Φανούριος = φαίνω, φανερώνω!
Το απόγευμα πήγαινε την πίτα μαζί με τις άλλες γυναίκες στον εσπερινό στο μικρό εκκλησάκι, λίγο πιο μακριά από το σπίτι μας, για να την ευλογήσει ο ιερέας και στη συνέχεια να τη μοιράσει σε όλους ως ευλογία, για να συγχωρέσουν τη μητέρα του Αγίου που η παράδοση τη θέλει σκληρή και άπονη.
Τα υλικά της φανουρόπιτας ήταν 7 ή 9, πολλαπλάσιο του τρία, ...

Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή στο: Τα ταξίδια μου


GD Star Rating
loading...

Πώς αναζητήσατε αυτή τη νόστιμη συνταγή μαγειρικής;

φανουρόπιτα παρλιάρου, φανουροπιτα παρλιαροσ, φανουροπιτα μπαρμπαριγου, φανουροπιτα βεφας, φανουροπιτα βεφα, φανουροπιτα αργυρως, φανουροπιτα συνταγη παρλιαρος, συνταγη για φανουροπιτα παρλιαρος, φανουροπιτα, φανουροπιτα με 7 υλικα, συνταγη φανουροπιτα παρλιαρος, συνταγή φανουρόπιτας, φανουροπιτα πετρετζικης, πιτα αγιου φανουριου, φανουροπιτα παρλιαρου συνταγη, συνταγες φανουροπιτας, συνταγη για φανουροπιτα της αργυρως, συνταγες για φανουροπιτα παρλιαρος, συνταγες φανουροπιτα παρλιαρος, συνταγές για φανουρόπιτα, φανουροπιτα νηστισιμη βεφα, πιτα αγιου φανουριου συνταγη, συνταγη φανουροπιτας 7 υλικα, συνταγή φανουρόπιτας παρλιαρος, φανουρόπιτα αργυρώ μπαρμπαρίγου, φανουροπιτα με 7 υλικα παρλιαρος, αργυρω φανουροπιτα, φανουροπιτα της αργυρως, fanoyropita argyrv, συνταγες φανουροπιτα αργυρως, φανουροπιτα βεφας αλεξιαδου, φανουροπιτα της βέφας, συνταγη για φανουροπιτα με 7 υλικα, φανουροπιτα του παρλιαρου, φανουροπιτα συνταγη παρλιαρου, syntages tis lopis fanouropita, συνταγες φανουροπιτας παρλιαρος, φανουροπιτα αργυρως μπαρμπαριγου, fanouropita vefa, συνταγη για πιτα αγιου φανουριου

Tags:

Τα σχόλια σας

Αναζήτηση συνταγής:

Loading