Φανουρόπιτα, παραδοσιακή και μυρωδάτη

25 Αυγούστου 2011
By
Κάθε χρόνο την παραμονή της εορτής του Αγίου Φανουρίου (η εορτή είναι στις 27 Αυγούστου) η μητέρα μου συνήθιζε να φτιάχνει το παραδοσιακό νηστίσιμο και μυρωδάτο κέικ/πίτα, τη φανουρόπιτα. Η παρασκευή του ήταν μια τελετουργία. Τα υλικά τα έβαζε με μια ορισμένη σειρά: πρώτα αναμείγνυε τα στερεά και μετά πρόσθετε τα υγρά και φτιάχνοντας την πίτα " μελετούμε" αυτό που θα ζητούσε από τον Άγιο Φανούριο. Γιατί ο Άγιος μπορεί να βρει και να φανερώσει ό τι έχασε ο καθένας, έτσι υπόσχεται το όνομά του! Φανούριος = φαίνω, φανερώνω!
Το απόγευμα πήγαινε την πίτα μαζί με τις άλλες γυναίκες στον εσπερινό στο μικρό εκκλησάκι, λίγο πιο μακριά από το σπίτι μας, για να την ευλογήσει ο ιερέας και στη συνέχεια να τη μοιράσει σε όλους ως ευλογία, για να συγχωρέσουν τη μητέρα του Αγίου που η παράδοση τη θέλει σκληρή και άπονη.
Τα υλικά της φανουρόπιτας ήταν 7 ή 9, πολλαπλάσιο του τρία, ...

Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή στο: Τα ταξίδια μου


GD Star Rating
loading...

Πώς αναζητήσατε αυτή τη νόστιμη συνταγή μαγειρικής;

φανουρόπιτα παρλιάρου, φανουροπιτα παρλιαροσ, φανουροπιτα μπαρμπαριγου, φανουροπιτα βεφας, φανουροπιτα αργυρως, φανουροπιτα βεφα, φανουροπιτα συνταγη παρλιαρος, συνταγη για φανουροπιτα παρλιαρος, συνταγη φανουροπιτα παρλιαρος, φανουροπιτα με 7 υλικα, συνταγή φανουρόπιτας, πιτα αγιου φανουριου, φανουροπιτα πετρετζικης, φανουροπιτα παρλιαρου συνταγη, συνταγη για φανουροπιτα της αργυρως, συνταγες για φανουροπιτα παρλιαρος, φανουροπιτα, συνταγες φανουροπιτα παρλιαρος, συνταγες φανουροπιτας, φανουροπιτα νηστισιμη βεφα, φανουρόπιτα αργυρώ μπαρμπαρίγου, πιτα αγιου φανουριου συνταγη, συνταγές για φανουρόπιτα, συνταγή φανουρόπιτας παρλιαρος, συνταγη φανουροπιτας 7 υλικα, συνταγες φανουροπιτα αργυρως, fanoyropita argyrv, αργυρω φανουροπιτα, φανουροπιτα συνταγη παρλιαρου, συνταγη για φανουροπιτα με 7 υλικα, syntages tis lopis fanouropita, συνταγες φανουροπιτας παρλιαρος, φανουροπιτα αργυρως μπαρμπαριγου, συνταγη για φανουροπιτα βεφα, φανουροπιτα με 7 υλικα παρλιαρος, φανουροπιτα με σοκολατα παρλιαροσ, φανουροπιτα της αργυρως, συνταγη για πιτα αγιου φανουριου, φανουροπιτα του παρλιαρου, συνταγη φανουροπιτα μπαρμπαριγου

Tags:

Τα σχόλια σας

Αναζήτηση συνταγής:

Loading