Φανουρόπιτα, παραδοσιακή και μυρωδάτη

25 Αυγούστου 2011
By
Κάθε χρόνο την παραμονή της εορτής του Αγίου Φανουρίου (η εορτή είναι στις 27 Αυγούστου) η μητέρα μου συνήθιζε να φτιάχνει το παραδοσιακό νηστίσιμο και μυρωδάτο κέικ/πίτα, τη φανουρόπιτα. Η παρασκευή του ήταν μια τελετουργία. Τα υλικά τα έβαζε με μια ορισμένη σειρά: πρώτα αναμείγνυε τα στερεά και μετά πρόσθετε τα υγρά και φτιάχνοντας την πίτα " μελετούμε" αυτό που θα ζητούσε από τον Άγιο Φανούριο. Γιατί ο Άγιος μπορεί να βρει και να φανερώσει ό τι έχασε ο καθένας, έτσι υπόσχεται το όνομά του! Φανούριος = φαίνω, φανερώνω!
Το απόγευμα πήγαινε την πίτα μαζί με τις άλλες γυναίκες στον εσπερινό στο μικρό εκκλησάκι, λίγο πιο μακριά από το σπίτι μας, για να την ευλογήσει ο ιερέας και στη συνέχεια να τη μοιράσει σε όλους ως ευλογία, για να συγχωρέσουν τη μητέρα του Αγίου που η παράδοση τη θέλει σκληρή και άπονη.
Τα υλικά της φανουρόπιτας ήταν 7 ή 9, πολλαπλάσιο του τρία, ...

Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή στο: Τα ταξίδια μου


GD Star Rating
loading...

Πώς αναζητήσατε αυτή τη νόστιμη συνταγή μαγειρικής;

φανουρόπιτα παρλιάρου, φανουροπιτα παρλιαροσ, φανουροπιτα μπαρμπαριγου, φανουροπιτα βεφας, φανουροπιτα αργυρως, φανουροπιτα βεφα, φανουροπιτα συνταγη παρλιαρος, συνταγη για φανουροπιτα παρλιαρος, φανουροπιτα με 7 υλικα, συνταγη φανουροπιτα παρλιαρος, συνταγή φανουρόπιτας, πιτα αγιου φανουριου, φανουροπιτα πετρετζικης, φανουροπιτα παρλιαρου συνταγη, φανουροπιτα, συνταγες για φανουροπιτα παρλιαρος, συνταγη για φανουροπιτα της αργυρως, συνταγες φανουροπιτα παρλιαρος, συνταγες φανουροπιτας, πιτα αγιου φανουριου συνταγη, φανουροπιτα νηστισιμη βεφα, φανουρόπιτα αργυρώ μπαρμπαρίγου, συνταγή φανουρόπιτας παρλιαρος, συνταγές για φανουρόπιτα, συνταγη φανουροπιτας 7 υλικα, συνταγες φανουροπιτα αργυρως, fanoyropita argyrv, αργυρω φανουροπιτα, φανουροπιτα συνταγη παρλιαρου, syntages tis lopis fanouropita, συνταγη για φανουροπιτα με 7 υλικα, συνταγες φανουροπιτας παρλιαρος, φανουροπιτα αργυρως μπαρμπαριγου, φανουροπιτα της βέφας, συνταγη για φανουροπιτα βεφα, φανουροπιτα με σοκολατα παρλιαροσ, φανουροπιτα της αργυρως, φανουροπιτα με 7 υλικα παρλιαρος, συνταγη για πιτα αγιου φανουριου, φανουροπιτα του παρλιαρου

Tags:

Τα σχόλια σας

Αναζήτηση συνταγής:

Loading