βούτυρο

9 Ιουνίου 2010
By
Κατίνα Γούλα
γάλα κατσικίσιο

Παρασκευή
«Αρμέγαμε το γάλα το βράδυ στο μπουγέλο και το κρεμάγαμε έξω στη δροσιά, ψηλά να μην το φτάνουνε οι γάτες.
Εκείνο τη νύχτα έκανε άφρη, την πέτσα από πάνω, και το πρωί τη μαζεύαμε με το κουτάλι.
Τη βάναμε σε ένα μπωλάκι. (Το πρόβειο γάλα κάνει περισσότερη πέτσα).
Κάθε πρωί μαζεύαμε την πέτσα μέχρι που να γεμίσει το μπωλάκι μας.
Εμείς για να βγάλουμε ένα κιλό βούτυρο μαζεύαμε κανένα μήνα από το γάλα την άφρη.
Για τέσσερις μήνες που αρμέγαμε τις γίδες 1200 περίπου κιλά γάλα θα βγάναμε 2-3 κιλά βούτυρο.
Εμείς όμως μαζεύαμε όσο θέλαμε να φάμε και μετά σταματάγαμε.

Μόλις γεμίσει το μπωλάκι βάνουμε ό,τι μαζεύτηκε, στο τηγάνι ανάβουμε φωτιά και το ζεσταίνουμε να βράσει.
Όταν βράσει λίγη ώρα ρίχνουμε μια χουφτίτσα αλεύρι για να ξεχωρίσει το λάδι.
Αυτό που μαζεύαμε ήτανε άσπρο σαν το γάλα. Με το αλεύρι ξεχωρίζει και βγαίνει το ...

Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή στο: Παραδοσιακές συνταγές της Κατίνας


GD Star Rating
loading...

Πώς αναζητήσατε αυτή τη νόστιμη συνταγή μαγειρικής;

akispetregikis

Tags:

Τα σχόλια σας