Παραδοσιακή κουζίνα

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ & ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ

3 Φεβρουαρίου 2015
By
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ & ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ 2 στήθη κοτόπουλου ολόκληρα 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 ποτήρι  γλυκό κρασί(Σαμιώτικο η ότι άλλο κρασί έχετε -Μαυροδάφνη-Λήμνου κτλ) 1 κουτί ντοματάκια περασμένα από το μούλτι 2 κύβους κότας η λαχανικών 300 γρ  χυλοπίτες με αυγά (εμπορίου η σπιτικές ) αλάτι και πιπέρι   Κατά την προσφιλή μου συνήθεια μαρινάρισα τα στήθη από...

Read more »

ΡΕΒΥΘΑΔΑ ΛΕΜΟΝΑΤΗ

4 Δεκεμβρίου 2013
By
ΡΕΒΥΘΑΔΑ ΛΕΜΟΝΑΤΗ

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ 500 γρ ρεβύθια 2 κρεμμύδια περασμένα στο μούλτι χυμό από 1-2  λεμόνια αλάτι,άσπρο πιπέρι 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο σόδα για το ξεφλούδισμα των ρεβιθιών. Βάζετε τα ρεβίθια από την προηγούμενη νύχτα στο νερό να ... Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή στο: Koykoycook

Read more »

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΚΥΔΩΝΙΑ ΚΑΙ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ

1 Δεκεμβρίου 2013
By
ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΚΥΔΩΝΙΑ ΚΑΙ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ

  1500 γρ χοιρινό ψαχνό από μπούτι κομμένο σε μερίδες 5 μεγάλα κυδώνια 25 ξερά δαμάσκηνα απύρηνα 2 μεγάλα κρεμμύδια περασμένα στο μούλτι ελαιόλαδο για το σοτάρισμα 1/2 κουταλάκι  του γλυκού κανέλα 12 γαρίφαλα 2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ 1 κρασοπότηρο γλυκό κρασί(Σάμου) Αλάτι, πιπέρι και ένα κύβο(ότι γεύση θέλετε) Καθαρίστε τα κυδώνια από...

Read more »

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΜΕ ΚΟΦΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ

22 Νοεμβρίου 2013
By
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΜΕ ΚΟΦΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ

Το γιουβέτσι ή γκιουβέτσι(güveç) είναι φαγητό της Οθωμανικής κουζίνας το οποίο παρασκευάζεται από κρέας (συνήθως από αρνί, βοδινό, κατσικίσιο, από κοτόπουλο ή θαλασσινά, όπως γαρίδες) και μικρά συνήθως ζυμαρικά (συνήθως κριθαράκι ή χυλοπίτες) ή και με σάλτσα από διάφορα λαχανικά όπως ντομάτες, κρεμμύδι,μελιτζάνες, πιπεριές, κολοκυθάκια ή καρότο – παραλλαγή γνωστή και ως sebzelı güveç. Παραδοσιακά το γιουβέτσι ψήνεται σε πήλινο πλατύ και χαμηλό σκεύος ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ 3 στήθη κοτόπουλου κομμένα σε κομμάτια η ένα ολόκληρο κοτόπουλο σε κομμάτια 2 κρεμμύδια περασμένα...

Read more »

Τυρόπιτες με φύλλο κρούστας και κρέμα ξινομυζήθρας (ή φέτας)

13 Σεπτεμβρίου 2013
By
Τυρόπιτες με φύλλο κρούστας και κρέμα ξινομυζήθρας  (ή φέτας)

Αφράτες  και νόστιμες! Υλικά: 2 κούπες γάλα ½ κούπα νερό 1/3 κούπας αλεύρι  2 μεγάλα ή 3 μικρά αυγά 2 κουταλιές βούτυρο (και  άλλες 2 για το φύλλο, προαιρετικά) 3 κούπες ξινομυζήθρα (περίπου μισό κιλό)  ή τρίμματα φέτας Πιπέρι και προαιρετικά λίγο μοσχοκάρυδο. 10-12 φύλλα κρούστας για πίττες ½ κούπα ελαιόλαδο Βάζουμε το γάλα...

Read more »

Τηγανητό γάλα (παραλλαγή ζακυνθινής φυτούρας)

28 Αυγούστου 2013
By
Τηγανητό γάλα (παραλλαγή ζακυνθινής φυτούρας)

Υλικά: 1 lt γάλα 150 γραμμάρια ζάχαρη 125 γραμμάρια αλεύρι λεμόνι 1 ξυλάκι κανέλα Εκτέλεση: 1) Βράζουμε τα 3/4 του γάλακτος με τη φλούδα λεμονιού και την κανέλλα 2) Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ... Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή στο: topSyntages.gr

Read more »

Κοτόπουλο σουβλάκι

12 Αυγούστου 2013
By
Κοτόπουλο σουβλάκι

Υλικά: Περίπου μισό κιλό στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλα κομμένο σε κύβους περίπου 3 cm. 1 πράσινη ή κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κομμάτια των 3 ​​cm. 1 κρεμμύδι, κομμένο σε κομμάτια 3 εκατοστά  Ντομάτες τύπου Cherry Για το μαρινάρισμα: 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο Χυμό ενός λεμονιού Λίγο κόκκινο κρασί 3 σκελίδες σκόρδο φρέσκια ρίγανη...

Read more »

Μάθε πώς να…φτιάξεις ΞΥΝΟ ΤΡΑΧΑΝΑ

9 Αυγούστου 2013
By
Μάθε πώς να…φτιάξεις ΞΥΝΟ ΤΡΑΧΑΝΑ

Μάθε πώς να...φτιάξεις ΞΥΝΟ ΤΡΑΧΑΝΑΕσείς θα απλώσετε φέτος τραχανά;   Ο τραχανάς είναι ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι και γάλα και έχει σχήμα κοκκώδες και ακανόνιστο. Οι κόκκοι έχουν διάμετρο περίπου 2-3 χιλιοστά. Υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες: ξινός και γλυκός, χοντρός και ψιλός. Ο τραχανάς μαγειρεύεται σαν σούπα είτε με αρκετό νερό, είτε πιο πηχτή. Ο χρόνος μαγειρέματος του τραχανά είναι συνήθως μικρός, περίπου 15-20 λεπτά....

Read more »

Κεφτεδάκια με μελιτζάνες κοκκινιστά στο φούρνο

8 Αυγούστου 2013
By
Κεφτεδάκια με μελιτζάνες κοκκινιστά στο φούρνο

Ένα φαγάκι που μας έφτιαχνε η γιαγιά μου τα καλοκαίρια, απίστευτα νόστιμο, απλό και με εξαιρετική γεύση. Θυμίζει το μουσακά, αλλά έχει λιγότερη φασαρία, χωρίς όμως να του λείπει τίποτα σε γεύση. Κεφτεδάκια με μελιτζάνες κοκκινιστά στο φούρνο Υλικά •     5 - 6 μελιτζάνες Για τον κιμά •     700 - 800 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος...

Read more »

Βύσσινο. Γλυκό του κουταλιού

1 Αυγούστου 2013
By
Βύσσινο. Γλυκό του κουταλιού

Βρήκα στη λαϊκή αγορά ωραίο φρέσκο βύσσινο και πήρα να φτιάξουμε το γλυκό. Όλα τα χρόνια το έφτιαχνε η μητέρα μου (γιαγιά), αλλά από φέτος αποφάσισα να το φτιάχνω εγώ. Έγινε τέλειο Τα υλικά μας: 2 κιλά βύσσινο 4+1/2 κιλά ζάχαρη . Αν δεν θέλουμε βυσσινάδα, βάζουμε 3+1/2 κιλά ζάχαρη 1+1/2 ποτήρι νερό....

Read more »

Κολοκυθόπιτα της κυρίας Ευτυχίας

25 Ιουλίου 2013
By
Κολοκυθόπιτα της κυρίας Ευτυχίας

Η συνταγή και η φωτογραφία είναι από την κυρία Ευτυχία που ζει στη Ναύπακτο. Την ευχαριστούμε και περιμένουμε και άλλες τόσο νόστιμες και παραδοσιακές συνταγές! Υλικά: ¾ του λιτρου γάλα 1 κολοκύθάκι λίγο μεγαλούτσικο ¼ του κιλού τυρί φέτα 5 αυγά 6 φύλλα (χειροποίητα ή κρούστας έτοιμα) 200 γραμμάρια λάδι αλάτι Εκτέλεση: ... Κόβουμε στα...

Read more »

Φέτα ψητή με ντομάτα και πιπεριά στο πήλινο!

12 Ιουλίου 2013
By
Φέτα ψητή με ντομάτα και πιπεριά στο πήλινο!

Υλικά: 1 μεγάλο κομμάτι τυρί φέτα 1 ντομάτα μεγαλούτσικη Πράσινη πιπεριά ή και καυτερές πιπεριές Λίγο ελαιόλαδο Πιπέρι, ρίγανη 1 αυγό (προαιρετικά) Εκτέλεση: Σε ένα μικρό πήλινο σκεύος τοποθετούμε τη ... Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή στο: topSyntages.gr

Read more »

Καλοκαιρινό απογευματινό με ποντιακά πισία!

2 Ιουλίου 2013
By
Καλοκαιρινό απογευματινό με ποντιακά πισία!

Πισία...με τυρί φέτα! Υλικά για 25 κομμάτια. 5 κούπες ζεστό νερό 10 κούπες κοφτές αλεύρι 1 κομμάτι μαγιά- ένα σπιρτόκουτο 2 κουταλάκια κοφτά αλάτι 1 κουταλάκι ζάχαρη Λάδι για το τηγάνισμα σπορέλαιο. Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή στο: ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Read more »

Μπριάμ ή μπριάμι

30 Μαΐου 2013
By
Μπριάμ ή μπριάμι

Για τους λάτρεις των λαχανικών και όχι μόνο. Κατ' εξοχήν καλοκαιρινό, πεντανόστιμο, αρκετά υγιεινό και με άρωμα μαμάς. Με πεντανόστιμη σαλτσούλα, ιδανική για φρέσκο ψωμί! Πρώτη επιλογή πάντα, στις μέρες που νηστεύουμε. (Χωρίς τη φέτα). Μπριάμ ή μπριάμι Υλικά •   4 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε φέτες (κατά μήκος) •   3 μέτριες πατάτες, κομμένες σε...

Read more »