Κυρίως πιάτα

Το τραπέζι της 25ης Μαρτίου – μπακαλιαράκια, σκορδαλιές κα

Το τραπέζι της 25ης Μαρτίου – μπακαλιαράκια, σκορδαλιές κα

Του Ευαγγελισμού μεθαύριο, και η παράδοση θέλει στο τραπέζι μας, τι άλλο?? Μπακαλιάρο-σκορδαλιά! Παρέα και μια νόστιμη παντζαροσαλάτα, λίγο κρασάκι, τα αγαπημένα μας πρόσωπα, και το τραπέζι μας είναι κομπλέ! Θα σας δώσουμε συγκεντρωμένες τις προτάσεις μας για το συγκεκριμένο τραπέζι, όλες δοκιμασμένες και νόστιμες, κι εσείς απλά διαλέξτε και μαγειρέψτε όποια προτιμάτε! Φυσικά...

Read more »

Κουνουπίδι στον φούρνο

22 Μαρτίου 2014
By
Κουνουπίδι στον φούρνο

Υλικά: κουνουπίδι σε μπουκετάκια (1 πιάτο) 3/4 φλ μανιτάρια 2 κσ ελαιόλαδο 1 σκελίδα σκόρδο 1 καυτερή πιπερίτσα 1 κσ μαϊντανό 2 κσ χυμό λεμονιού 1 κσ φιλέ αμύγδαλο 1 κσ σουσάμι αλάτι Εκτέλεση: Κόβω τα μπουκετάκια από το κουνουπίδι, τα ξεπλένω και τα απλώνω σε ένα ταψάκι, τα λαδάνω με 1 κσ ελαιόλαδο...

Read more »

Μυδοπίλαφο !

22 Μαρτίου 2014
By
Μυδοπίλαφο !

Μυδοπίλαφο (συνταγή προσαρμοσμένη από εδώ) Υλικά 1 ½  κιλό φρέσκα μύδια (ζυγισμένα με το κέλυφος) 350 γρ. ρύζι για πιλάφι σπυρωτό 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα 1-2 κρεμμυδάκια φρέσκα 2-3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό Λίγο άνηθο 1 κουτ. γλ. ξερό εστραγκόν 1 σκελίδα σκόρδο 1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί Κύβο λαχανικών διαλυμένο σε ζεστό...

Read more »

Μαγεργιές για την 25η Μαρτίου

21 Μαρτίου 2014
By
Μαγεργιές για την 25η Μαρτίου

Κροκέτες μπακαλιάρου, αλιάδα αλλά και πρωτότυπες συνταγές μαζί με μυστικά για το ξαλμύρισμα του ιχθύος. Κροκέτες μπακαλιάρου με σάλτσα ταρτάρ Αλιάδα Μπακαλιάρος σε κουρκουτόπιτα και σκορδαλιά Παστός μπακαλιάρος γιαχνί με πατάτες   Μπακαλιάρος με μυρωδάτα χόρτα   Μανιάτικη μπακαλιαρόσουπα   Πώς αποψύχουμε σωστά;   Το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου   Ο μπακαλιάρος μετά το ξαλμύρισμα...

Read more »

Παστός μπακαλιάρος γιαχνί με πατάτες

21 Μαρτίου 2014
By
Παστός μπακαλιάρος γιαχνί με πατάτες

Υλικά 800 γρ. παστός μπακαλιάρος, ξαλμυρισμένος, κομμένος σε μεγάλες μπουκιές 1/2 κουτ. σούπας ξύσμα από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο + 3 κουτ. σούπας επιπλέον για το σερβίρισμα 2 σκελίδες σκόρδου, ελαφρώς κοπανισμένες 3 - 4 μέτριες ντομάτες ώριμες αλλά σφικτές, ψιλοκομμένες 4 - 5 μέτριες πατάτες (περίπου 1...

Read more »

Κροκέτες μπακαλιάρου με σάλτσα ταρτάρ

21 Μαρτίου 2014
By
Κροκέτες μπακαλιάρου με σάλτσα ταρτάρ

Υλικά 600 γρ. περίπου μπακαλιάρος (ή γλώσσα ή πέρκα) σε φιλέτο 1½ κιλό πατάτες, βιολογικές, καθαρισμένες 2 αυγά (βιολογικά) 2 κουτ. σούπας αλεύρι 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 1 κουτ. σούπας σπόροι σέλινου ή 1/3 φλιτζ. φυλλαράκια σέλινου, ψιλοκομμένα 200 ml ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι λευκό φρεσκοτριμμένο Διαδικασία  Αλατοπιπερώνουμε το φιλέτο του μπακαλιάρου και το αλείφουμε με ελαιόλαδο....

Read more »

Αγγινάρες γεμιστές με ρύζι και κύμινο. Κι ένα ποίημα.

21 Μαρτίου 2014
By
Αγγινάρες γεμιστές με ρύζι και κύμινο. Κι ένα ποίημα.

Η συνταγή καρφιτσωμένη στο scrapbook μου, από περιοδικό κιτρινισμένο που δεν κυκλοφορεί πια και που όταν το είχα κόψει δεν είχα σημειώσει ποιο είναι… Υλικά: 10 αγγινάρες φρέσκιες (τις καθαρίζετε σύμφωνα με τις οδηγίες της Ξανθής εδώ.). Αλλιώς πάρτε έτοιμους κατεψυγμένους πάτους αγγινάρας 1 1/2 φλυτζάνι ρύζι. Θα έλεγα καρολίνα αλλά, δοκίμασα με καστανό ρύζι -γιατί αυτό...

Read more »

Μπουγουλαμάς (το λες και γεμίζει το στόμα σου) Αμάσειας

21 Μαρτίου 2014
By

Είχα καιρό να μαγειρέψω μέχρι που έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλιαράκι με μικρασιάτικες συνταγές της Σούλας Μπόζη Δεδομένα: Ένα λάχανο, τρία τέταρτα κιμά μοσχαρίσιο, δύο κρεμμύδια ξερά κομμένα σε ροδέλες, τέσσερα κρεμυδάκια φρέσκα (παρέμβαση), τρεις κουταλιές βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, κύμινο και μπούκοβο (παρέμβαση). Μεθοδολογία: 1. Ζεματάμε το λάχανο και το σουρώνουμε. 2....

Read more »

Γύρος με κιμά (Ντονέρ)

21 Μαρτίου 2014
By
Γύρος με κιμά (Ντονέρ)

Επειδή όμως μου αρέσουν τα πολύ πικάντικα πρόσθεσα κι άλλα μπαχαρικά στα ήδη υπάρχοντα.... Πρόσθεσα και λίγο καυτερό πιπέρι Υλικά: 1 κιλό κιμά ανάμεικτο (χοιρινό-μοσχάρι) ½ κ.γλ. κάρυ 1 κ.σ. μπαχάρι 1 κ.γλ κανέλα 1 κ.σ. ρίγανη 1 κ.γλ. μαύρο πιπέρι 1 κ.σ. κόκκινο γλυκό πιπέρι 2 πρέζες καυτερό κόκκινο πιπέρι 1 κ.γλ. κόλιανδρο...

Read more »

Ρεβύθια με Μακεδονικό Ταχίνι Πορτοκάλι και Απάκι

21 Μαρτίου 2014
By
Ρεβύθια με Μακεδονικό Ταχίνι Πορτοκάλι και Απάκι

Αυτή είναι η full extra έκδοση της συνταγής ρεβύθια με ταχίνι πορτοκαλιού. Το απάκι δίνει επιπλέον άρωμα και απίστευτη γεύση 300 γρ. Ρεβύθια 50 γρ. Απάκι κομμένο σε λεπτές φέτες 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 κουταλιές της σούπας Μακεδονικό Ταχίνι Πορτοκάλι 1/3 μιας κούπας λάδι ξύσμα πορτοκαλιού αλάτι, πιπέρι Μουσκεύουμε από το βράδυ τα ρεβίθια μας....

Read more »

Σουπιά με πράσινες ελιές

21 Μαρτίου 2014
By
Σουπιά με πράσινες ελιές

Ενα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που παίρνει ένταση από τις ελιές, γλύκα από τα κρεµµύδια, άρωµα και φρεσκάδα από τον µάραθο. Υλικά (για 6 άτοµα)  3 µέτριες σουπιές, καθαρισµένες 1/3 φλ. έ.π. ελαιόλαδο 8 φρέσκα κρεµµυδάκια, σε ροδέλες 2 κρεµµύδια, σε φέτες 3 φλ. µάραθο, ψιλοκοµµένο ½ φλ. λευκό ξηρό κρασί 3/4 φλ. νερό 20 πράσινες ελιές, σε...

Read more »

Μπακαλιάρος με πάπρικα

Μπακαλιάρος με πάπρικα

Δεν μπορώ να φανταστώ το τραπέζι της 25ης Μαρτίου, χωρίς τον πατροπαράδοτο μπακαλιάρο-σκορδαλιά. Θα μοιραστώ σήμερα μαζί σας την αγαπημένη μου συνταγή για τηγανιτό μπακαλιάρο Θα χρειαστούμε: 1 κιλό μπακαλιάρο παστό 2,5 κούπες τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 2 κούπες τσαγιού νερό 1 κουταλάκι γλυκού πάπρικα γλυκιά αλάτι (με προσοχή) μπόλικο λάδι...

Read more »

Μουσακάς με φακές

20 Μαρτίου 2014
By
Μουσακάς με φακές

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα) 500 γρ. μέτριες φακές Φαρσάλων 100 ml έ.π. ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον για το τηγάνισμα 200 γρ. κρεμμύδια, ψιλοκομμένα 150 γρ. πράσο, ψιλοκομμένο 1-2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες 150 ml λευκό ξηρό κρασί 300 γρ. καρότα, σε κυβάκια 2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα 3 κ.σ. πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε λίγο νερό 2 κ.σ....

Read more »

Μελιτζάνες με κιμά

20 Μαρτίου 2014
By
Μελιτζάνες με κιμά

Υλικά 1 μελιτζάνα 200 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος ½ κρεμμύδι ½ σκελίδα σκόρδο 1 κ. γλ. Πάπρικα 3 κ.σ. ελαιόλαδο Λίγο αλάτι και πιπέρι 4 κ.σ. πελτέ ντομάτας ¾ φλ. νερό Εκτέλεση  Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά. Ζεσταίνουμε το ... Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή στο: NostimeSyntages

Read more »

Αναζήτηση συνταγής:

Loading