Διατροφικές συμβουλές

Τα light προϊόντα θέλουν μέτρο

14 Ιανουαρίου 2013
By

Καλή η light φέτα αλλά πόσο μπορούμε να φάμε; Τα light προϊόντα που βρίσκουμε στην αγορά για να λέγονται light, πρέπει να έχουν τουλάχιστον 30% λιγότερες θερμίδες από τα αντίστοιχα «κανονικά». Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με την αφαίρεση ποσοστού των λιπαρών αλλά και των σακχάρων. Τα light προϊόντα μάς βοηθούν να πάρουμε λιγότερες θερμίδες αν...

Read more »

Οδηγός για κρεοφάγους

14 Ιανουαρίου 2013
By

Ποιο μέρος του χοιρινού είναι πιο άπαχο; Γιατί πρέπει να ξαναθυμηθούμε το κουνέλι; Πώς θα γίνει η μπολονέζ πιο ελαφριά; Τα λευκά κρέατα (κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι) έχουν λιγότερα ζωικά λιπαρά και θερμίδες από ό,τι τα κόκκινα (μοσχάρι, χοιρινό, αμνοερίφια).   Ενας μέσος υγιής άνθρωπος, όμως, χρειάζεται το κόκκινο κρέας γιατί έχει περισσότερο σίδηρο, καλή...

Read more »

Ψάρια και πάλι ψάρια

14 Ιανουαρίου 2013
By

Παχιά ή άπαχα ψάρια; Τι συμβαίνει με τα θαλασσινά; Πώς μπορούμε να αναβαθμίσουμε το ψαροσυνταγολόγιό μας; Τα ψάρια είναι μακράν το πιο υγιεινό τρόφιμο, έχουν καλές πρωτεΐνες και καλά λιπαρά, τα λεγόμενα Ω3, και ιώδιο.   Δεν πρέπει να μας παρασύρει το δίλημμα «παχύ ή άπαχο ψάρι». Τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σκουμπρί, κολιοί, παλαμίδα)...

Read more »

Τα γιορτινά της αποτοξίνωσης

26 Δεκεμβρίου 2012
By

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά αποτελούν για τους περισσότερους την ευκαιρία για ένα διατροφικό ξεφάντωµα. Για τους διαιτολόγους θεωρούνται από τις πιο επίφοβες για παρεκτροπές περιόδους Στα εορταστικά τραπέζια Δοκιµάστε από όλα έχοντας στο µυαλό σας κάποιους βασικούς κανόνες: Προτιµήστε άσπρο κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα) αντί για κόκκινο (µοσχάρι, χοιρινό, αρνί), αφαιρώντας το ορατό λίπος. Συνοδεύετε...

Read more »

Μαρούλι, το θρεπτικό

16 Νοεμβρίου 2012
By

Είναι φυλλώδες και πολύ πλούσιο σε νερό το μαρούλι (95% περίπου), κάτι που το μετατρέπει σε ιδιαίτερα ολιγοθερμιδικό τρόφιμο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, C, E γι’ αυτό έχει και καρδιοπροστατευτική δράση, λειτουργώντας αντιοξειδωτικά. Περιέχει ζεαξανθίνη (καροτενοειδές), λουτεϊνη ουσίες με αντικαρκινική δράση. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β1 (θειαμίνη), ουσία σημαντική για την... Διαβάστε...

Read more »

Κυδώνι: ωφέλιμο και γευστικό

10 Νοεμβρίου 2012
By

Γνωστό και ως «χρυσό μήλο», αλλά και ως σύμβολο του έρωτα, το κυδώνι αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς συμμάχους της υγείας από την οικογένεια των φρούτων και τι καλύτερο; Βρίσκεται και στην εποχή του. Η διατροφική του αξία Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως και κάλιο, ενώ περιέχει επίσης βιταμίνη C, A και...

Read more »

Ρόδι, το ευεργετικό

5 Νοεμβρίου 2012
By

Το ρόδι από την αρχαιότητα είχε μια ιδιαίτερη θέση στις αντιλήψεις, στη διατροφή και στις προσπάθειες των ανθρώπων να νικήσουν τις ασθένειες. Στην αρχαία Ελλάδα όπως και σήμερα, το ρόδι θεωρείτο ως το φρούτο της γονιμότητας. Στη μακρινή Κίνα, το ρόδι καταναλώνεται από τους νιόπαντρους, την πρώτη μέρα του γάμου για να ευλογηθεί ο...

Read more »

Τα οφέλη των σύκων στην υγεία

28 Αυγούστου 2012
By

Μπορείτε να τα φάτε με ή χωρίς τη φλούδα τους, ενώ αν τα βγάλατε από το ψυγείο, είναι προτιμότερο να τα απολαύσετε όταν θα έχουν φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Δίνουν γεύση σε σαλάτες και κέικ, ενώ στην αποξηραμένη τους μορφή μπορούν να «ενισχύσουν» γευστικά την κοτόσουπα, τα μπισκότα ή της πίτα σας. Κι αν...

Read more »

Διώξτε τα περιττά κιλά με 9 θαυματουργές τροφές!

31 Μαρτίου 2012
By
Διώξτε τα περιττά κιλά με 9 θαυματουργές τροφές!

Δεν χρειάζεται να πεινάσετε για να χάσετε βάρος. Απλώς διαλέξτε τις κατάλληλες τροφές που θα ανοίξουν το δρόμο για λιγότερες… λιγούρες και απώλεια βάρους. Ο καιρός σιγά-σιγά «ανοίγει», η άνοιξη έχει ήδη μπει και οι πρώτες σκέψεις για αδυνάτισμα και μια καλύτερη σιλουέτα έχουν αρχίσει να μας μπαίνουν στο μυαλό εν όψει του καλοκαιριού....

Read more »

ΝΙΤΣΑ: ΚΙ ΟΜΩΣ ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΟ!!!!

20 Δεκεμβρίου 2011
By

Συμβάλει το μελομακάρονο στην αύξηση του μεταβολισμού; Είναι ο κουραμπιές το μυστικό για διαύγεια και ευεξία μέσα στις γιορτές; Και οι δίπλες πώς βοηθούν τον οργανισμό να αυξήσει τις καύσεις; Όχι, δεν διαβάζεις ένα άρθρο, όπως θα έπρεπε να είναι σε κάποιον ιδεατό κόσμο! Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς αναλύει τα γλυκά των γιορτών...

Read more »

Ενημέρωση για μεταλλαγμένα τρόφιμα, σε συνεργασία με την GREENPEACE 2011-2012

19 Δεκεμβρίου 2011
By

Greenpeace: Ο νέος κατάλογος με τα μεταλλαμένα προϊόντα και τροφές! Ενημερωμένο κατάλογο με τα τρόφιμα από μεταλλαγμένες ζωοτροφές εξέδωσε η Greenpeace. Από αυτόν προκύπτει ότι οι εταιρείες Γάλακτος, μπορούν να εγγυηθούν ότι τα προϊόντα τους δεν προέρχονται απο μεταλλαγμένες ζωοτροφές.Λιγότερο καλά τα αποτελέσματα για τα αλλαντικά. ΚΟΚΚΙΝΟΠροσοχή! Tα προϊόντα αυτά προέρχονται ή είναι πιθανό να...

Read more »

Οι ευεργετικές ιδιότητες του χυμού από σταφύλι

1 Οκτωβρίου 2011
By
Οι ευεργετικές ιδιότητες του χυμού από σταφύλι

Ο χυμός του σταφυλιού φαίνεται να έχει την ίδια προστατευτική επίδραση έναντι της καρδιακής νόσου όπως και το κόκκινο κρασί, σύμφωνα με γαλλική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cardiovascular Research. 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Λουις Παστερ του Στρασβούργου μελέτησαν την επίδραση στην καρδιά του χυμού σταφυλιού της ποικιλίας Κονκόρντ και φυσικά διαπίστωσαν ότι ο χυμός...

Read more »

10 Μύθοι & Αλήθειες για τη ζάχαρη

30 Σεπτεμβρίου 2011
By
10 Μύθοι & Αλήθειες για τη ζάχαρη

  Ποιος μπορεί να αντισταθεί στη γλυκιά γεύση; Σίγουρα όχι πολλοί, αφού η κατανάλωση ζάχαρης στη χώρα μας έχει υπερδιπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες (WHO 2008). Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ζάχαρη βλάπτει την υγεία, την καλή κατάσταση των δοντιών, αποτελεί παρασπονδία για τη δίαιτα που ακολουθούν, προκαλεί παχυσαρκία ή διαβήτη. Τελικά, ξέρουμε πραγματικά...

Read more »

Αυξήστε την εργασιακή σας επίδοση σε 10′

28 Σεπτεμβρίου 2011
By
Αυξήστε την εργασιακή σας επίδοση σε 10′

Άλλη μία από αυτές τις περίεργες μέρες στη δουλειά, που το μυαλό υπολειτουργεί και το σώμα επιτελεί μηχανικά τις λειτουργίες του. Από αυτές που οι λέξεις στην οθόνη του υπολογιστή αρχίζουν να μοιάζουν με καρικατούρες και τα βλέφαρά σας έχουν μία πτωτική τάση, σαν να σας προκαλούν να τα παρατήσετε όλα και να πέσετε...

Read more »