ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ – Ψωμί

24 Οκτωβρίου 2011
By

Συστατικά

α). 1 μέρος νερό ζεστό

β). 3 μέρη αλεύρι (περίπου)

γ). αλάτι (μια κ.γ. ανά 500 γρ. αλευριού)

ε). εάν θέλουμε για μυρωδιά (πχ γλυκάνισο) προαιρετικά

ζ). προζύμι

Εκτέλεση

1).Σε μια μεγάλη λεκάνη διαλύουμε το προζύμι στο ζεστό νερό

(να μην είναι καυτό).

2).Προσθέτουμε το περισσότερο από το αλεύρι, το αλάτι και ό,τι

μυρωδικό έχουμε διαλέξει (αν θέλουμε).

3).Ζυμώνουμε καλά και προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειαστεί, ώστε η

ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας. Προσέχουμε όμως να μη βάλουμε

και πολύ αλεύρι, για να μη γίνει το ψωμί μας πολύ σφιχτό.

4).Ζυμώνουμε για άλλα 10-15′. Ξεχωρίζουμε λίγη από τη ζύμη μας

για να κρατήσουμε ως προζύμι για την επόμενη φορά.

5).Σκεπάζουμε τη λεκάνη μας με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε

σε μέρος ζεστό (το χειμώνα δίπλα στο τζάκι, ή σε ελαφρά

θερμασμένο φούρνο – προσοχή όμως να μην είναι ακόμα αναμένος)

για 8-12 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

6).Πλάθουμε τη ζύμη μας σε καρβέλια ή φρατζόλες και τα βάζουμε σε

ανάλογα ταψιά, τα οποία έχουμε αλείψει ελαφρώς με λάδι.

7).Τα χαράζουμε από πάνω με ένα μαχαίρι και τα αλείφουμε με λίγο

νερό.

8).Τα αφήνουμε να φουσκώσουν και πάλι.

9).Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, για 40′

περίπου (ανάλογα με το φούρνο και το μέγεθος του ψωμιού).

via ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ – Ψωμί, 2.0 out of 5 based on 1 rating
GD Star Rating
loading...

Πώς αναζητήσατε αυτή τη νόστιμη συνταγή μαγειρικής;

κουλουρια με προζυμι, συνταγεσ για ψωμι, ψωμι στο τζάκι, κουλουρια χωριατικα, συνταγες ψωμιου μπαρμπαριγου, χωριάτικά κουλούρια, κυπριακα κουλουρια με προζυμι, ψωμι με προζυμι χωριατικο, χωριατικο ψωμι με προζυμι, ζυμη για ψωμι μπαρμπαριγου, κουλούρι με προζύμι, συνταγες για κουλουρια, συνταγη για χωριατικα κουλουρια ψωμια, ζυμονω, ψωμί αρκατενο, κουλουρια προζυμενια, συνταγη ψωμη, παρασκευη χωριατικου ψωμιου, κουλούρια προζυμιου συνταγη, παξιμαδια απο ζυμη ψωμιου γλυκα, συνταγες για αρνακι, παρασκευη βουλγαρικου ψωμιου, προζυμενια κουλουράκια

Tags: , ,

Τα σχόλια σας